Hoe werkt factoring?

Factoring, één van de financieringsvormen

Met name bedrijven die snel groeien kunnen, als gevolg van de snelle groei, een tekort krijgen op het banksaldo. Dit tekort op het banksaldo wordt niet veroorzaakt door slechte bedrijfsvoering of door slechte resultaten uit het verleden. In tegendeel zelfs, het gaat heel goed met het bedrijf, sterker nog, de financiering houdt de groei niet bij.

Het negatieve scenario is dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Als het niet goed gaat met een bedrijf, dan is er ook cash nodig. Dit kan middels factoring verkregen worden. Maar wat is factoring nu eigenlijk? En hoe werkt het?

factoring

Hoe werkt het?

Jij factureert op de gebruikelijke wijze aan je klanten. Nu kan er een directe verbinding zijn met je boekhoudpakket en dat deze direct doorgezet wordt naar de factoringmaatschappij. Maar meestal dien je bijvoorbeeld op wekelijkse basis je facturen in bij de factoringmaatschappij. Je krijgt per direct 65 % tot 85 % van het ingediende bedrag aan nieuwe facturen op je bankrekening gestort. Het percentage dat je ontvangt is afhankelijk van de branche waarin je zit, welke producten of diensten je levert, of je enkele grote klanten hebt, of vele kleinere klanten en de branche waarin jouw klanten zich bevinden. Je kunt bijvoorbeeld zelf softwareleverancier zijn in de ICT branche, maar bijvoorbeeld kassasystemen aan de horeca leveren. Het restant van de factuur krijg je betaald nadat jouw klant het volledige factuurbedrag aan de factoringmaatschappij betaald heeft. Onder aftrek van de kosten van de factoringmaatschappij.

Welke kosten zijn aan factoring verbonden?

Precieze bedragen zijn niet te noemen. De vergoeding valt wel in twee delen uiteen. Als eerste is er een percentage van de omzet dat afgedragen moet worden. De eerder genoemde variabelen voor het uitbetaalde percentage zijn hierop ook van toepassing. Maar ook of het veel kleine facturen zijn of enkele grote facturen. Je kunt ook het debiteurenrisico meeverzekeren bij de factoring maatschappij. Als een klant na een aantal dagen niet betaald, krijg jij toch betaald van de factoring maatschappij. Zo verzeker je je bedrijf tegen dubieuze debiteuren. Aan deze verzekering zijn uiteraard ook weer kosten verbonden.

Is een factoringmaatschappij een incassobureau?

Een factoringmaatschappij is geen incassobureau. Als je het debiteurenrisico verzekerd hebt bij de factoringmaatschappij, dan zullen zij de incassokansen inschatten en er een incassobureau of een deurwaarder op af sturen. Al lijkt het er natuurlijk wel op omdat zijn de incasso’s uitvoeren van jouw facturen

Heb je aanvullingen op factoring? laat ze achter in de onderstaande commentaarbox of benader één van onze administratiekantoren Gere-geld

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

Gere-geld, het enige boekhoudpakket in Nederland met een jaarrekening die voldoet aan de wettelijke eisen.

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips

Over de schrijver
Incasso advocaat
Door

Incasso advocaat

op 22 Oct 2017

Hi Machiel, ik heb nog een aanvulling. Als er na factoring niet wordt betaald, wordt de overdracht van de vordering weer ongedaan gemaakt. Het al uitbetaalde bedrag moet dan weer worden terugbetaald aan de factoringsmaatschappij door de ondernemer. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Verder zijn vooral de doorgaans hoge kosten redenen om dit niet te doen als ondernemer.

Machiel
Door

Machiel

op 21 Nov 2017

Beste incasso advocaat,Dank je voor deze waardevolle aanvulling.m.v.g. Machiel Keet

Reactie plaatsen