Hoe werkt de margeregeling?
Cor
29 januari 2018 

Hoe werkt de margeregeling?

Handel in gebruikte goederen

 

De margeregeling is een speciale regeling voor ondernemers die handelen in gebruikte goederen. Je hoeft niet alleen te handelen in gebruikte goederen; het kan een combinatie zijn van nieuw en gebruikt. Op het deel van gebruikte goederen is de margeregeling van toepassing. 

 

Margegoederen zijn goederen die je hebt gekocht zonder dat er btw op de aankoopfactuur staat. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook goederen als kunst, antiek en verzamelgoederen die je met btw koopt of invoert onderdeel van de margeregeling. Dit is echter een verhaal apart. Hiervoor verwijzen we je naar de site van de belastingdienst. 

 

De definitie van gebruikte goederen is ruim. Het zijn alle goederen die je klant opnieuw kan gebruiken. Je koopt bijvoorbeeld op marktplaats een auto. Je repareert de auto en je poetst de auto zodat deze er weer een stuk beter uitziet. Na de opknapbeurt verkoop je de auto door aan je klant. 

Stel nu dat deze auto € 5.000,- gekost heeft op marktplaats. Je repareert de auto en verkoopt de auto voor € 8.000,-, zonder dat er btw op de factuur staat. Je maakt € 3.000,- winst op deze auto. De btw die je nu moet afdragen is € 520,66 (€ 3.000/1.21*21). De netto winst op de auto is daarmee € 2.479,34. Heb je onderdelen voor de auto nieuw ingekocht, dan krijg je de btw op deze nieuwe auto onderdelen gewoon terug. Voor sloop auto’s zijn aparte regels. 

 

De margeregeling is zelfs van toepassing als je iets op marktplaats koopt dat nog in de verpakking zit en nooit gebruikt is. Dus als je een koffiezetapparaat koopt voor € 100,-, deze nog in de doos zit (met het plastic eromheen) en je deze voor € 200,- aan een ander verkoopt, valt deze deal onder de margeregeling. Ongeacht het feit dat het plastic er nog omheen zat en het koffiezetapparaat nog nooit gebruikt was. 

 

Je bent verplicht om een margeregister bij te houden. Dit houdt in dat je per product de inkoop en de verkoopprijs moet registreren. Uit het margeregister moet de btw te herleiden zijn tot op productniveau. Het is niet toegestaan om alles bij elkaar te vegen en over de totalen de btw te berekenen. 

 

Op jouw financieel succes,

 

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er.

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

 

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen