Hoe werken de boxen in de inkomstenbelasting?
17 februari 2016 

Hoe werken de boxen in de inkomstenbelasting?

Hoe werkt nu de inkomstenbelasting.

Iedereen heeft wel eens gehoord van het boxensysteem, box één bestaat uit werk en inkomen, box twee is van toepassing als je aandelen hebt en box drie heeft te maken met uw spaargelden. De meeste Nederlanders hebben te maken met box één, dit geldt ook voor ondernemers met een eenmanszaak of vof. Het verschil tussen loondienst en ondernemerschap in eenmanszaak of vof komt tot uitdrukking in box één. De inkomsten uit je onderneming worden door de belastingdienst gezien als inkomen uit werk.

 

Als ondernemer heb je nu eenmaal meer aftrekposten dan als werknemer. Maar de werkwijze, de systematiek, van het berekenen is gelijk. Er is geen verschil in de tarieven zoals deze gehanteerd worden door de belastingdienst.

 inkomstenbelasting

Hoe werkt box één?

Ongeacht waar de inkomsten vandaan komen, wordt er een totaaltelling gemaakt van het bruto inkomen. Dit kan ook in combinatie zijn van inkomen uit loondienst en inkomen als ondernemer. Van het totaal aan inkomsten mogen bepaalde kosten in mindering gebracht worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aftrekbare bedragen die betaald zijn voor de hypotheek. Deze aftrekposten zijn per persoon verschillend. Voldoe je aan de 1.225 uren eis voor de belastingdienst als zelfstandig ondernemer dan zijn er nog meer aftrekposten mogelijk. Maar nu hebben we alles opgeteld en de mogelijk aftrekposten ervan afgehaald en dan houden we een bedrag over. Met dit bedrag gaan we de tabel in. Je betaalt nu belasting en premie volksverzekeringen ter schijf. Voorheen was er nog een verschil tussen de tweede en derde schijf, nu is dit verschil verdwenen maar er zijn nog wel twee schijven. Bereken het belastbaar inkomen en kijk waar je met de schijven uitkomt.

 ………  – 19.645     36,25%

19.646 – 33.363    42,00%

33.364 – 56.531    42,00%

56.532 – ………..    52,00%

Let wel dat bij de eerste schijf nog een aantal vrijstellingen zijn zoals een arbeidskorting een heffingskorting en mogelijk een werkbonus. Dit is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Je betaalt dus niet over elke verdiende euro 36,25 % belasting.

 

Wat zit er in box twee?

In box twee zijn de aandelen opgenomen die als privé persoon in een BV hebt. En dan wel aandelen in bedrijven waar je meer dan 5% belang in hebt. Als er winst uit het aanmerkelijk belang, meer dan 5% belang in het bedrijf, dan betaal je hier 25% belasting over.

 

Box drie, inkomen uit vermogen.

De belastingdienst heeft als regel gesteld dat je een minimaal rendement op je spaargeld haalt van 4%. Hierop is echter wel een drempel van € 21.330,-van toepassing. Hierover hoef je dus geen belasting te betalen, deze drempel is er persoon. Op het fictieve rendement van 4% wordt een belastingtarief van 30% geheven. Effectief komt het er dus op neer dat je 1,2% van je vermogen aan belasting betaalt. (30% van 4%).

 

Dit is een korte uitleg van de drie boxen in de inkomstenbelasting. Voor vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Als je nog iets wil aanvullen onderwerp, dan kan dit natuurlijk in onderstaande commentaarbox. De percentages zijn per jaar verschillend, dit zijn de 2016 percentages.

Met vriendelijke groeten,

Machiel Keet

Gere-geld

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

Over de schrijver
Reactie plaatsen