Hoe waardeer je onderhanden werk?
27 maart 2018 

Hoe waardeer je onderhanden werk?

Onderhanden werk: betekenis, voorbeeld en waardering

De beantwoording van deze vraag beging met de vaststelling wat onderhanden werk eigenlijk is. De definitie van onderhanden werk is als volgt:  

Onderhanden werk wordt gehanteerd (vooral bij) aangenomen werk, wat nog niet volledig gereed is en de resterende kosten en/of opbrengsten na balansdatum niet exact te bepalen zijn.  

Onderhanden werk geeft de stand aan wat er globaal aan kosten is gemaakt, maar globaal nog niet gefactureerd is en/of andersom, als er meer gefactureerd is dan er kosten zijn gemaakt is het onderhanden werk negatief. 

 

In de jaarrekening staat onderhanden werk onder het kopje “”voorraden”. In het administratiekantoor krijg ik wel eens de opmerking dat het toch eerder een vordering of een schuld is in plaats van een voorraad. Je kunt onderhanden werk ook zien als voorraad werk dat nog uit te voeren is. Dit is de reden dat het onder het kopje voorraden staat. Het aparte is dat als het een schuld is, er is meer gefactureerd dan dat er al daadwerkelijk aan kosten gemaakt is. Het onderhanden werk staat dan onder de kortlopende schulden. 

 

De waardering van het onderhanden werk: het bedrag dat je als winst moet nemen in het oude jaar is dat deel dat je naar verwachting in het voorgaande jaar gerealiseerd hebt. Als je dit leest, dan begrijp je dat er een groot grijs gebied is rond de waardering van het onderhanden werk. Doorgaans wordt er een voorcalculatie gemaakt waarin een deel winst is opgenomen. Als alle kosten en opbrengsten gelijkmatig verlopen, dan is het eenvoudig te berekenen. Het percentage van het werk dat gereed is, is gelijk aan het percentage dat aan winst in het voorgaande boekjaar genomen moet worden. De praktijk laat echter een andere werkelijkheid zien: kosten en opbrengsten gaan helemaal niet gelijkmatig. 

 

In de bouw is het heel gebruikelijk om onderaannemers in te huren die op hun beurt ook te maken hebben met het onderhanden werk. En wat denk je van al het materiaal wat al geleverd is, maar nog niet in de bouw verwerkt is? De leverancier heeft de materialen geleverd en gefactureerd. Deze en nog veel meer andere zaken zorgen voor een vervuiling van het ideaalplaatje waarin opbrengsten en kosten gelijkmatig over de periode verdeeld zijn.  

 

Door de ongelijkmatigheid in de opbrengsten en de kosten is het enkel mogelijk om een schatting te maken. Je moet wel rekening houden met het percentage van het werk dat al gereed is per 31 december.  

 

Wil je hulp bij de berekening van je positie onderhanden werk? Neem dan contact op met een administratiekantoor Gere-geld bij jou in de buurt. 

 

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er.

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Reactie plaatsen