Hoe maak ik een cashflow prognose? 
07 november 2017 

Hoe maak ik een cashflow prognose?

Het verschil tussen een cashflow prognose en kasstroomoverzicht  

Om te beginnen zullen we eerst het verschil uitleggen tussen een cashflow prognose en een kasstroomoverzicht omdat deze twee nogal eens door elkaar gebruikt worden. In beide gevallen draait het om de euro’s. Echter kijkt een kasstroomoverzicht terug op een reeds afgesloten periode en een cashflow prognose juist vooruit naar de komende periode. Een kasstroom analyseert achteraf waar de euro’s vandaan zijn gekomen en waar ze werkelijk aan uitgegeven zijn. Een cashflow prognose maakt een inschatting hoe je banksaldo de komende periode zich zal gaan ontwikkelen.  

 

Hoe maak ik nu een cashflow prognose? 

Om het je gemakkelijk te maken hebben we een leeg voorbeeld van Excel bijgevoegd. Je kunt dit model gebruiken om je eigen gegevens in te verwerken. Let wel op dat de formules nog steeds kloppen, want het is en blijft een Excelsheet. We maken de cashflow prognose in eerste instantie zonder de btw er in te verwerken. Dit kan wel, maar dat maakt het meteen complexer omdat je dan je btw-inkomsten én uitgaven drie maanden moet bijhouden om in de vierde maand geld te betalen of terug te krijgen. Ik raad je aan om een eerste keer zonder btw-berekeningen te doen.  

 

Inkomsten 

Om te beginnen nemen we de inkomsten onder de loep. Bekijk eens hoeveel dagen jouw klanten er gemiddeld over doen om je rekeningen te betalen. Dit is het uitgangspunt voor je inkomsten. Stel; je klanten betalen na 30 dagen. Dit houdt in dat de omzet uit december van het voorgaande jaar in januari van dit jaar ontvangen wordt. Zo kun je een inschatting maken van je inkomsten verspreid over een jaar. 

 

Uitgaven 

Hetzelfde doe je met je uitgaven. Je zal best een aantal automatische incasso’s hebben dat aan het begin van de maand ofwel vooraf geïncasseerd wordt. De tweede uitgavenkant bestaat uit de leveranciers die op rekening leveren. Die betaal je zelf na een vast aantal dagen. Neem dit aantal dagen over in je cashflow prognose. Incasso’s en contante/pin uitgaven in dezelfde maand als de kosten en de leveringen op rekening na 30 dagen, als je zelf na 30 dagen je rekeningen betaald. 

 

Investeringen en leningen 

Zijn er investeringen in aantocht? Neem deze uitgaven tevens op in je cashflow prognose. Doe je een grote aanschaf, dan verdwijnt er een groot bedrag uit je portemonnee. Als je een lening voor een bepaalde reden afsluit, komt er ineens een groot geldbedrag binnen. Ook deze neem je op in de cashflow prognose. Je kunt geld uitlenen aan een ander of investeren in een ander bedrijf. In dat geval gaat er ook geld uit en neem je dit op in je prognose. 

 

Zet nu alle inkomsten en de uitgaven onder elkaar en je creëert een cashflow prognose. 

Download hier het excelvoorbeeld van de Cashflowprognose 

Waarom is er een verschil tussen de winst en de stijging/daling van de bankrekening? 

We hebben het investeren en het lenen reeds besproken. Deze komen niet terug in je resultatenrekening, maar hebben wel invloed op je banksaldo. De tweede soort boekingen hebben wel invloed op je resultatenrekening, maar kosten geen euro’s en komen daardoor niet voor in de cashflow prognose. Dit zijn bijvoorbeeld afschrijvingen. Je hebt in het verleden geïnvesteerd (= cash out) en schrijft in de jaren daarna af, maar dan gaat er geen geld meer uit. Hetzelfde geldt voor reserveringen als dubieuze debiteuren, een onderhoudsvoorziening of een pensioen-voorziening. Dit kost nu nog geen geld, maar verlaagd wel je winst. 

Op jouw financieel succes, 

 

Machiel Keet, 

Gere-geld, het enige boekhoudpakket in Nederland met een jaarrekening die voldoet aan de wettelijke eisen. 

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers” 

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld 

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Volg de online cursus met de CIJFER methode 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten? 

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons. 

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips. 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen