Hoe krijg je sneller betaald
Cor
06 juli 2019 

Hoe krijg je sneller betaald

Waarom de ene ondernemer sneller betaald krijgt dan de andere

 

De meeste ondernemers hebben klanten aan wie gefactureerd wordt. Standaard wordt er een betalingstermijn op de factuur gezet. In de meeste gevallen is dit een termijn tussen de 14 en 30 dagen. Factureer je aan grote bedrijven? Idat geval zijn afspraken tot 60 dagen niet ongebruikelijk. Hoe vaak gebeurt het echter, dat de betalingstermijn niet gehaald wordt? Wgaan er dan vanuit dat de factuur juist is opgesteld. Er zijn vele redenen om aan debiteurenbeheer te doen. We hebben er een aantal op een rij gezet. Belangrijk is dat je er altijd bovenop moet blijven zitten.  

 

Doe een kredietcheck 

Yes, je hebt een nieuwe klant erbij! Je gaat enthousiast aan de slag en je stuurt je eerste factuur. Je werkt lekker verder, maar de betalingen blijven achterwege. De smoesjes stapelen zich op. Het bedrijf gaat failliet. Dit is te voorkomen door vooraf een kredietcheck te doen. Hoe staat het bedrijf ervoor? Het klopt dat de data vaak wat gedateerd zijn, maar het geeft je wel een goed beeld. Er zijn genoeg bedrijven die deze dienst bieden: maak er gebruik van, zeker bij grotere opdrachten. 

 

Zorg dat je een correcte factuur stuurt. 

Aan het opmaken van verkoopfacturen zijn eisen verbonden waaraan de factuur moet voldoen. Zorg ervoor dat je op zijn minst een juiste factuur stuurt die hieraan voldoet. Onderstaand de factuurvereisten:  

 • Juridische naam/ handelsnaam Kamer van Koophandel van jezelf 
 • Juridische naam/ handelsnaam Kamer van Koophandel van je klant 
 • Volledig adres van jezelf (alleen postbusnummer is onvoldoende) 
 • Volledig adres van je klant (alleen postbusnummer is onvoldoende) 
 • Het eigen btw-nummer 
 • Het btw-nummer van de klant (als btw verlegd gefactureerd is) 
 • Factuurdatum 
 • Uniek volgnummer (opvolgende nummering) 
 • Wat heb je geleverd? 
 • Hoeveel heb je geleverd? 
 • Wat is de leverdatum periode? 
 • Het bedrag exclusief btw 
 • Het btw-bedrag 

 

Voordelen van een goed debiteurenbeheer 

Stel: je hanteert een betalingstermijn van 30 dagen, wat niet ongebruikelijk is. Dat betekend dat je ongeveer een maand omzet en btw open zou moeten hebben staan. Een groot deel van je klanten hebben de betalingstermijn echter opgerekt naar 60 dagen. Dit houdt in dat er welgeteld twee maanden omzet en btw van je klanten te ontvangen is. Als je voldoende geld op je bankrekening hebt staan en er een volledig vertrouwen is dat de klanten zullen betalen, is er niets aan de hand. Echter als het banksaldo rond de nullijn staat of je wil gaan investeren, is er meer geld nodig. In dat geval ontstaat er een probleem. Als je nu die ene maand omzet en btw al op de banrekening zou hebben staan, verlicht dit vaak al een heleboel. Is er een roodstand bij de bank? Je kunt aardig wat besparen op de rentekosten. Lees ook de blog over financieren. 

 

 • Hogere bankstand
 • Meer ruimte om te investeren
 • Minder rentekosten g.v.roodstand 
 • Geen btwvooruitbetalen aan de fiscus 

 

Wettelijke rente 

Mochten er klanten zijn die structureel veel te laat betalen, dan is er de mogelijkheid om de wettelijke rente in rekening te brengen. Ook is het mogelijk om in het contract met uw klant een rente af te spreken. De wettelijke rente geldt als de contractuele rente lager is dan de wettelijke rente. In deze blog gaan we uit van zakelijke transacties. Er is een aparte regeling voor transacties met particulieren. In deze link staan beide rentepercentages 

 

De wettelijke rente bedraagt op dit moment 8% 

 

Commercieel belang 

Naast de wettelijke (on)mogelijkheden speelt het commercieel belang natuurlijk ook een belangrijke rol. Het kan zijn dat het commerciële belang naar de toekomst zwaarder weegt dan het per direct innen van de euro’s. Dit is een inschatting die iedereen voor zich zal moeten maken en per situatie en klant kan verschillen. 

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoor Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen