Hoe krijg ik buitenlandse BTW binnen de EU terug?
Cor
23 juli 2015 

Hoe krijg ik buitenlandse BTW binnen de EU terug?

Laat geen geld bij de fiscus liggen.

Binnen de EU mogen ondernemers elkaar BTW verlegd factureren. Kortweg komt het er dan op neer dat u geen BTW betaald / terug vraagt.

Het komt echter ook regelmatig voor dat er rekeningen met buitenlandse BTW in uw administratie komen. Het is van belang dat u de juiste route volgt om het teruggaveverzoek te doen, zodat u ook daadwerkelijk uw buitenlandse BTW terug krijgt

BTW

Het grootste deel van de ondernemers die wel eens in het buiteland iets betaald, neemt niet de moeite om de BTW op deze rekeningen terug te vragen. Het loont de moeite om eens na te gaan of u in aanmerking komt voor teruggave.

 

Voorbeelden van rekeningen met buitenlandse BTW:

  • On het buitenland getankte brandstof
  • Hotelovernachtingen
  • Congreskosten
  • Huurauto (bijvoorbeeld van – naar het vliegveld)
  • Taxikosten

 

Deadline voor 2014

De deadline om de buitenlandse BTW van 2014 terug te vragen ligt op 1 oktober. Omdat het 2014 betreft, heeft u eigenlijk alle facturen en bonnetjes al in kaart. Om er zeker van te zijn dat u tijdig de aanvraag op de juiste wijze ingediend heeft, is het raadzaam om dit tijdens de (meestal rustigere) zomermaanden te doen.

 

Hoe de terugvraag BTW te doen?

Het terugvragen van de BTW gaat digitaal. U gaat naar https://eubtw.belastingdienst.nl en u logt in. Let wel, dat u eerst een formulier moet invullen om de inloggegevens te verkrijgen. Het formulier is digitaal te downloaden, maar moet vervolgens weer per post verzonden worden. De reactie van de belastingdienst kan tot wel vier weken duren.

 

Wanneer moet ik facturen meesturen?

Als u voor meer dan € 250,- exclusief BTW aan benzinebonnen heeft, dan dient u deze te scannen in de aangifte mee te nemen (uploaden). Voor de overige facturen geld een grens van € 1.000,- exclusief BTW.

 

Taalbarrière?

Nagenoeg alle landen accepteren het als u uw verzoek in het Engels indient. Enkel Tsjechië, Slowakije en Roemenië eisen de aangifte in de moedertaal. Voor deze drie landen kunt u een woordenboek gebruiken of een site die het voor u kan vertalen. Hier zijn er meerdere van.

 

Minimumbedrag

Uw verzoek om teruggave moet per land minstens € 50,- bedragen. Onder deze grens van € 50,- bepaald het land zelf of u uw BTW terug krijgt. Dit is per land verschillend.

 

Heeft u ervaring met het terugvragen van BTW? Dan kunt u deze delen in onderstaande commentaar box.

Bekijk ook eens de demo-versie van Gere-geld. Deze is gelijk aan een live omgeving. U kunt doen en laten wat u wilt, morgen zijn de gegevens weer gewist.

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen