Hoe hoog is het DGA salaris?
Cor
08 oktober 2018 

Hoe hoog is het DGA salaris?

Het DGA salaris nader bekeken

Een directeur-grootaandeelhouder (“DGA”) kan vaak zelf bepalen welk salaris hij krijgt van ‘zijn’ (of haar) B.V. De vrijheid om het salaris naar eigen inzicht vast te stellen zoals de DGA goed uitkomt wordt echter beperkt door de regels rond het ‘gebruikelijk loon’. Deze ‘gebruikelijk-loonregeling’ schrijft een minimaal salaris voor van € 45.000 (2018) bruto per jaar. Daarnaast geldt dat het salaris van een DGA tenminste ‘gebruikelijk’ moet zijn.

Een salaris is “gebruikelijk ”wanneer het salaris meer dan 25% te laag is, dan zal de Belastingdienst corrigeren. Daarnaast is het salaris van de ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’ als vergelijkingsmaatstaf geïntroduceerd.

Vaststelling gebruikelijk loon DGA

Vanaf 2015 geldt dat het salaris van een DGA tenminste gelijk is aan (de hoogste telt!):

  • 75% van het loon dat wordt betaald voor het ‘meest vergelijkbare’ dienstverband (de vergelijkingsmethode).
  • het loon van de best verdienende medewerker bij dezelfde werkgever, enkele uitzonderingen daargelaten.
  • het wettelijke minimale DGA-salaris van € 45.000.

Indien het salaris van de DGA tenminste € 45.000 bedraagt ligt de bewijslast voor een hoger salaris bij de Belastingdienst. Het is dan de belastinginspecteur die moet onderbouwen waarom het DGA-loon hoger zou moeten zijn. Als de Belastingdienst daarbij het salaris van de meest vergelijkbare dienstbetrekking in stelling brengt moeten daarbij tenminste de criteria worden gegeven waarop de vergelijking is gebaseerd.

Wanneer mag een lager salaris dan € 45.000,-?

Als uitgangspunt bij het vaststellen van het salaris van een DGA geldt het minimum van € 45.000. Een lager loon is in bepaalde gevallen mogelijk (let op: bewijslast: DGA):

  1. in de startfase van het bedrijf.
  2. bij parttime werk.
  3. bij structureel verlies.

De afroommethode

In het geval een DGA in zijn eentje tenminste 90% van de winst van de B.V. genereert dan paste de Belastingdienst bij het vaststellen van het minimale salaris al snel de ‘afroommethode’ toe. Deze methode is door de Belastingdienst ontwikkeld als alternatief voor de vergelijkingsmethode en door de belastingrechter – in specifieke gevallen – geaccepteerd. Volgens de afroommethode bedraagt het gebruikelijk loon tenminste 70% van de winst van de B.V. voor aftrek van het DGA-salaris en nadat de pensioenpremie en een winstmarge ten behoeve van de B.V. in aftrek zijn gebracht. Nu de meest vergelijkbare dienstbetrekking geldt, zou de afroommethode niet meer toegepast kunnen worden. Er is immers altijd een dienstbetrekking te vinden die het meeste vergelijkbaar is met die van de DGA (ook al is het verschil met de dienstbetrekking van de DGA groot). Hoe groter het verschil met de meest vergelijkbare dienstbetrekking, hoe meer de afroommethode als alternatief in beeld komt om vast te stellen wat een gebruikelijk loon is.

Samengevat:

Een te laag salaris levert risico op correctie door de Belastingdienst op. Het ‘gebruikelijk loon’ staat dan ook hoog in de controle-top-10 van de Belastingdienst. Daarbij wordt door de Belastingdienst nogal eens gebruik gemaakt van de afroommethode, hetgeen – zie bovenstaand – alleen in bepaalde specifieke situaties mogelijk is.  In elk geval vraagt het loon van de DGA de aandacht vanwege de gebruikelijkloonregeling. De DGA met een gevuld dossier (met loongegevens van vergelijkbare dienstbetrekkingen) staat bij een belastingcontrole met 1-0 voor!

 

Laat reacties achter in onderstaande commentaarbox. Wij zijn zeer geïnteresseerd in aanvullingen of opmerkingen.

 

Is een administratiekantoor starten een droom van je? Dan kunnen wij van Gere-geld je daarbij helpen. Kijk voor meer informatie op deze link

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Doret Schulkes
Door

Doret Schulkes

op 11 Oct 2018

Hallo Machiel, Waarom zou je jezelf een laag salaris willen geven? Is dat fiscaal aantrekkelijker?

Machiel
Door

Machiel

op 14 Nov 2018

Beste Doret, Als je in een eenmanszaak veel winst hebt, kom je in het maximale IB tarief van 51,95 % belasting Als de winst beneden 200.000 is dan betaal je eerst 20% vennootschapsbelasting en als je dividend uitkeert nog eens 25%, per saldo 40% grt Machiel

Reactie plaatsen