Mijn pensioen regel ik zelf via de FOR! (of niet)
Als ondernemer met een eenmanszaak of als vennoot in een vof heb je de mogelijkheid om je eigen pensioen te regelen. Hiervoor zijn twee mogelijkheden, de meest eenvoudige is het uitbesteden bij een verzekeraar. De tweede mogelijkheid is het in eigen beheer op bouwen van een fiscale oudedagsreserve (FOR). Er is een groot aantal ondernemers wat de pensioenfondsen niet vertrouwd met het geld waar ze zo hard voor gewerkt hebben. Zij willen er zeker van zijn dat het geld daadwerkelijk beschikbaar is op het moment dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt bereikt. Controle over je eigen pensioen kan alleen als ondernemer. In loondienst ben je verplicht via je werkgever.
Voorwaarden FOR
Aan het opbouwen van een fiscale oudedagsreserve in eigen beheer zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en daar bovenop voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. Ook mag je de AOW leeftijd nog niet bereikt hebben. Ben je directeur grootaandeelhouder van een BV dan is het op deze manier op bouwen van je pensioen niet mogelijk. Binnen je BV een reserve uit de winsten opbouwen kan natuurlijk wel. Je blijft na je pensioen dan in dienst van je BV om daar salaris uit te verkrijgen.
Opbouw FOR
De opbouw van de fiscale oudedagsreserve gaat op je eigen naam. Dit betekent dat een bepaald bedrag als afzonderlijke oudedagsreserve gaat opbouwen. Als jullie beiden als ondernemer aangemerkt zijn, dan is het een gezamenlijke pensioenpot. Bij een VOF kunnen beiden dezelfde rekenwijze toepassen. De toevoeging aan de oudedagsreserve is een percentage van de winst. Dit percentage kan jaarlijks variëren, dus neem contact op met een administratiekantoor om dit juist te berekenen en in de boekhouding te verwerken. Ook wordt er jaarlijks een maximum toevoeging vastgesteld, op dit bedrag wijzigt elk jaar. Je bent als ondernemer niet verplicht om het volledige bedrag toe te voegen aan de oudedagsreserve wat uit de berekening komt. Je kunt dit jaar bepalen. In 2017 is dit maximaal 9,44% (2018 blijft gelijk) van de winst met een absoluut maximum bedrag van € 8.946,- (2018 wordt € 8.775,-)
Afname FOR
Er zijn een viertal manieren waarop de oudedagsreserve kan afnemen.
- De onderneming wordt geheel of gedeeltelijk gestaakt. Bij het staken van de onderneming wordt de oudedagsreserve opgeheven. Het saldo van de oudedagsreserve wordt opgeteld bij de winst. Over de winst wordt voor de inkomstenbelasting het tarief berekend. Let hierbij op dat dit bovenop je inkomen geteld wordt en je er maximaal belasting over betaald.
- Op 1 januari van het betreffende kalenderjaar is de AOW leeftijd bereikt. Vanaf dat moment volgen er uitkeringen uit de oudedagsreserve.
- In het kalenderjaar voldoe je niet meer aan de eisen voor een ondernemer, bijvoorbeeld omdat de 1.225 uur niet meer behaald wordt.
- Als de ondernemer overlijdt dan dient er ook afgerekend te worden op eenzelfde wijze alsof de onderneming gestaakt wordt. Dit heeft gevolgen voor de aangifte inkomstenbelasting
Neem contact op met het administratiekantoor als je je wil laten adviseren over de oudedagsreserve en welke manier het beste bij jou past.
Zoals je ziet zijn er meerdere mogelijkheden met de FOR. Heb je ervaringen? plaats deze dan in onderstaande commentaarbox.
Speel je met de gedachten om een eigen administratiekantoor te staren? Wordt franchisenemer bij Gere-geld!
Op jouw financieel succes,
Machiel Keet, Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?
Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons. Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.