Help, belastingcontrole
23 augustus 2017 

Help, belastingcontrole

Iedereen krijgt wel eens een belastingcontrole

Het kan zijn dat je bezoek krijgt van de belastingdienst. De belastingdienst komt dan je boekhouding controleren. Het klopt dat de belastingdienst een capaciteitstekort heeft waardoor er minder controles zijn, maar je zal maar net aan de beurt zijn. Vaak concentreert een controle zich op de BTW of op de loonbelasting. In principe is het zo dat je volledige medewerking dient te geven aan de belastinginspecteur die bij je op bezoek komt. Als je vanuit huis werkt, dan komt de inspecteur letterlijk aan je keukentafel zitten. Als je in weigert om de inspecteur informatie te verstrekken, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben. De belastingdienst heeft namelijk onuitputtelijke bevoegdheden om u als ondernemer te controleren. Als je weinig of niet meewerkt en geen informatie verstrekt, is de belastingdienst ook gerechtigd om sancties uit te delen.

belastingcontrole 

Sancties

Het opleggen van strafrechtelijke sancties zal bij een belastingcontrole wel meevallen (dus geen gevangenisstraffen), maar administratiefrechtelijke sancties liegen er niet om. De belangrijkste sanctie bij een belastingcontrole is de omkering van de bewijslast. De belastinginspecteur maakt dan bijvoorbeeld een schatting van het te betalen bedrag aan BTW of van het belastbaar inkomen. En nu kunnen we u verzekeren dat de schatting van het te betalen btw bedrag of het belastbaar inkomen nooit te laag zal zijn. Nu is het vervolgens jouw beurt als ondernemer om aan te tonen dat de schatting van de belastinginspecteur te hoog is, waardoor u teveel belasting betaald. Dit is de omgekeerde bewijslast, jij moet het te betalen bedrag aantonen. Hier bovenop volgen nog regelmatig financiële boete’s.

Mag de belastinginspecteur dan maar doen wat hij wil?

Zover gaat de arm van de belastingdienst nu ook weer niet. Een belastinginspecteur mag en moet je vragen stellen over je bedrijf. Als jij de inspecteur netjes te woord staat dan is er niets aan de hand. Maar ook een inspecteur kan een slechte dag hebben en buiten zijn boekje gaan. Het kan zelfs zover gaan dat hij maar blijft vragen en vragen. Hier is wel iets aan te doen.

Wat wel te doen?

Als je een inspecteur treft die maar blijft vragen, en wel zoveel dat het onredelijk is, dan kunt je de inspecteur vragen om een “informatiebeschikking”.

Met deze informatiebeschikking kun je naar een onafhankelijke rechter. De rechter toetst de informatiebeschikking met het doel van de belastingcontrole. Als je vervolgens gelijk krijgt volgen er geen sancties. Het kan ook zo zijn dat de inspecteur gelijk krijgt, dan krijgt je als ondernemer een nieuwe termijn om de informatie aan te leveren. Als blijkt dat jij te lichtvaardig geprocedeerd hebt, dan kan de rechter je sancties opleggen.

 

Tip

Geeft altijd een antwoord op een informatieverzoek bij een belastingcontrole, ook al is deze minder volledig. Een onvolledig antwoord is altijd beter dan geen antwoord.

Vanuit Gere-geld is het mogelijk om een bestand, een audit file, (XAF-formaat) te exporteren. Dit wordt bij een belastingcontrole gebruikt door de belastingdienst. Hiermee kunnen zij efficiënt werken en krijg jij minder vragen.

Laat jouw ervaringen achter in de onderstaande commentaar box

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips

Over de schrijver
Reactie plaatsen