Heeft u als zzp-er moeite met het verkrijgen van een hypotheek?
Cor
14 mei 2015 

Heeft u als zzp-er moeite met het verkrijgen van een hypotheek?

Vereniging eigen huis heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor ZZP-ers om een hypotheek te krijgen. De ervaringen van de ZZP-ers staan haaks op de verhalen van de banken.

Aan welke voorwaarden dient u als ZZP-er te voldoen?

hypotheek

Om te beginnen moet u uw administratie op orde hebben. De banken vragen naar uw laatste drie jaarrekeningen. Vervolgens wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen voor belasting in de laatste drie jaren. Stel u heeft de volgende bedragen verdient:

2012: € 30.000,=

2013: € 40.000,=

2014: € 20.000,=

 

Laagste inkomen

Het gemiddelde inkomen van deze drie jaren is € 30.000,=. Nu zou u verwachten dat dit de basis vormt voor de hypotheekberekening. Helaas voor u als ZZP-er, het laagste inkomen uit deze drie basisjaren wordt genomen, in dit geval dus € 20.000,=

Bent u minder dan drie jaren als zelfstandig ondernemer aan de slag, dan is het aan de bank om de cijfers te beoordelen.

U heeft dan een onderbouwing van uw prognose nodig, opgesteld door een deskundige (in de regel een administratiekantoor)

 

Maximaal lager dan 103 %

Als u als werknemer een hypotheek aanvraagt, dan kunt u tot 103% van de koopprijs lenen. Voor ZZP-ers geldt echter een andere regeling. Deze wijkt af per bank, informeer hiervoor bij uw eigen bank. In de praktijk komt het er echter op neer dat er 80% tot 95% van de koopprijs aan hypotheek verkregen kan worden.

Door de bank kunnen de regels om 80% tot 95% vrij geïnterpreteerd worden. Dit heeft onder andere ook te maken met het vertrouwen dat de betreffende bank in u als zzp-er heeft. Stel u komt aan met de administratie in excel en de bankmedewerker haalt er direct een formulefout uit. Ook kunt u niet zeggen hoeveel u nog aan uw leveranciers moet betalen, respectievelijk van uw klanten nog moet ontvangen. Vragen omtrent het resultaat zijn ook lastig te beantwoorden, u zoekt en zoekt in uw excel bestand. En bankmedewerkers vragen verder door als u bepaalde vragen niet kunt beantwoorden.

Echter als u uw administratie op orde heeft, een jaarrekening uit uw boekhouding kunt exporteren (voldoet aan titel 9 boek 2 voor de kleine BV, dus altijd goed voor een eenmanszaak) en middels de rapportage kunt inzoomen tot de inkoop- of verkoopfactuur waar de bankmedewerker een vraag over heeft. Hoe sterk komt u dan wel niet over? Hoe genegen zal de bank zijn u een hypotheek te verstrekken?

 

Heeft u ook problemen met uw hypotheek en de bank? Laat een bericht achter, en u krijgt reactie. Mogelijk kunnen wij u zelfs helpen.

 

Ook kunt u een demo bekijken of direct aanmelden middels onderstaande button

directaanmelden

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen