Gratis video: wat te doen met administratie?
Cor
19 december 2014 

Gratis video: wat te doen met administratie?

Als ondernemer heeft u te maken met het voeren van een administratie. Hierin zijn diverse keuzes te maken. Waar het tot enkele jaren geleden een zwart witte keuze was, is er nu een samenwerkingsvorm, je zou kunnen zeggen een grijze kleur, bij gekomen. Vroeger deed je of de gehele administratie zelf, of de volledige administratie werd uitbesteed aan een administratiekantoor of accountantskantoor. Deze keuze had te maken met administratieve kennis van de ondernemer (en de wil om zelf een administratie bij te houden) en met de kosten. Het mag duidelijk zijn dat het uitbesteden meer kosten met zich mee brengt dan zelf doen.

zelf-uitb-samen

Met de komst van het online boekhouden is daar nog een derde keuzemogelijkheid bij gekomen. De mogelijkheid om samen te werken met het administratiekantoor. Zo is er niemand die beter weet wat er gefactureerd moet worden dan de ondernemer zelf. Het is daarom ook niet vreemd dat dit in eigen beheer gedaan wordt. Veelal wordt dit in word of excel gedaan. Deze facturen worden vervolgens ingeleverd bij het administratiekantoor die ze nog eens in gaat boeken. Mag u zich de vraag stellen of dit efficiƫnt is. Hoogstwaarschijnlijk beantwoordt u deze vraag met nee.
Heeft u een losstaand facturatiepakket? Dan kunt u zich de vraag stellen of deze software gekoppeld is met uw boekhoudpakket of dat ook deze facturen nog handmatig ingeboekt worden in een boekhoudpakket.

Bij een online boekhoudpakket is het mogelijk om zonder extra kosten samen te werken met het administratiekantoor van uw keuze. U logt bijvoorbeeld vrijdag einde dag in, in het boekhoudpakket en doet de facturatie. In een korte tijd bent u klaar en sluit u af. Het voordeel is dat de facturen direct elektronisch verzonden zijn naar uw klanten, maar ook dat uw omzet direct geboekt is, en dat er geen handelingen meer gedaan hoeven te worden. U bespaart hiermee op de kosten van uw administratiekantoor zonder dat het u extra tijd kost.
Heeft u een losstaand facturatiepakket dat nog niet gekoppeld is aan uw boekhoudpakket? Dan is de kans groot dat u door de systemen te koppelen, deze kosten snel terugverdiend heeft.

Vervolgens kunt u zich de vraag stellen of u zelf de inkoopfacturen in wil boeken en of u zelf de bankafschriften en/of kasstaten wil boeken. Ook hier is het een tijd en kosten afweging gecombineerd met uw eigen wens. Het mag duidelijk zijn dat hoe meer u zelf doet, des te minder er aan een administratiekantoor betaald hoeft te worden.

Als de boekingen gedaan zijn, dan kan er vanuit het boekhoudpakket met enkele drukken op de knop de BTW aangifte gedaan worden. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Blijven er de inkomstenbelasting aangifte, en de jaarrekening over. Indien u een BV heeft komt er nog een aangifte vennootschapsbelasting bij.
De aangiften kunt u natuurlijk ook zelf doen, maar hier is het vaak handiger om een specialist in te schakelen. Vaak ziet een administratie of accountantskantoor nog voordelen die voor u als ondernemer te behalen zijn.

Maak wel goede afspraken met uw administratiekantoor wat u doet en wat zij doen.

Klik hier voor de link naar de gratis video

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen