Rente
Sta jij er wel eens bij stil hoe groot de verschillen in de rentepercentages zijn? Heb jij al je leningen laatst nog eens een keer goed bekeken? Doe dat maar eens, misschien kom je tot een verassende ontdekking en kun je geld besparen.
Nederlanders en ondernemers lenen geld. Er zijn verschillende manieren om aan krediet te komen. Er zijn twee belangrijke elementen die het rentepercentage beïnvloeden. Er zijn er meer, maar deze twee hebben het meeste invloed. Elke lening heeft te maken met een risico inschatting door de kredietgever. Deze inschatting is deels subjectief.
Onderpand
Vraagt de kredietgever om onderpand? Dan is dit van invloed op het rentepercentage. Als jij niet voldoet aan je aflossingsverplichtingen, dan kan de kredietgever het onderpand opeisen. Het onderpand zal te gelde gemaakt worden waarmee de kredietgever geheel of nagenoeg geheel zijn geld terug heeft. Met een onderpand is het risico voor de kredietgever beperkt. Daarom zal een rentepercentage van een lening met een onderpand lager zijn dan een rentepercentage van een lening zonder onderpand. Als er geen onderpand is, dan is de onzekerheid van de kredietgever het grootst.
Kort geld of lang geld
Voor welke periode heb je geld nodig? Heb je voor een korte termijn geld nodig, dan zal er in de regel een hoger percentage rente berekend worden. Dit is een kwestie van vraag en aanbod. Als op korte termijn geld nodig is, dan is de vraag van de geldlener leidend. De kredietgever kan wachten. De geldlener heeft nood en moet iets. Gaat het doorgaans om een groter bedrag dat in jaren afgelost wordt, dan is de situatie vaak niet acuut. De rentepercentages voor leningen met een langere termijn zullen lager zijn. Een uitzondering hierop is de hypotheekrente. Dit heeft te maken met het onderpand van het vastgoed waarop de hypotheek gevestigd is.
Onderstaand in oplopende volgorde een indicatie van rentepercentages van leningen op dit moment:
1%-2% Kortlopende hypotheekleningen
2%-4% Langlopende hypotheekleningen
Financial leasecontracten (is een lening met onderpand)
4%-6% Langlopende leningen voor machines
Langlopende leningen voor het wagenpark
6%-10% Crowdfunding bij lening
Rekening courant krediet bij een bank
8%-12% Doorlopend krediet werknemers
10%-13% Doorlopend krediet studenten
Leningen voor ondernemingen via Qredits (micro financiering)
13%-16% Postorderbedrijven
15%-22% Creditcard schulden
Zet nu alle leningen eens op een rij. Als je nu geld kunt aflossen, doe dat dat bij de partij waar je de meeste rente betaald. Heb je nog ruimte om verder te lenen met een lage rente, doe dat dan en los een schuld met een hoge rente af.
Wil je er meer van weten? neem dan contact op met één van de adminstratiekantoren Gere-geld bij jou in de buurt.
Wil je zelf een administratiekantoor starten? Lees dan hier verder voor meer informatie.
Met vriendelijke groeten,
Gere-geld
Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.
https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/