Financiering middels crowdfunding
Cor
07 februari 2017 

Financiering middels crowdfunding

 

Crowdfunding

 

Één van de nieuwe manieren van financieren is crowdfunding. Hoe werkt crowdfundig? En welke soorten crowdfunding zijn er mogelijk. Het idee achter crowdfunding is eigenlijk heel eenvoudig, je vraag “de menigte” om jouw idee mee te verwezenlijken. De term crowdfunding is nieuw, maar de werkwijze zelf gaat veel verder terug. Een heel bekend voorbeeld van crowdfunding voordat het crowdfunding heette is het vrijheidsbeeld in New York. Voor het vrijheidsbeeld is geld opgehaald bij de bevolking om het beeld te realiseren. De komst van het internet is de manier van financieren middels crowdfunding veel makkelijker geworden. In de huidige vorm zijn een drietal soorten crowdfunding mogelijk.

financiering middels crowdfunding

Lening crowdfunding

Bij een lening crowdfunding vraag je aan de menigte om jou geld te lenen. Voorwaarde is wel dat je je administratie op orde moet hebben. Een tweede voorwaarde is dat je als ondernemer geen BKR registratie op je naam mag hebben. Als je geld uitleent aan het bedrijf waarin je investeert, dan krijg je daar maandelijks een deelt van je inleg voor terug en een rente deel. Er wordt een annuïteit (gelijkblijvend bedrag) berekend van de looptijd van de lening en het rentepercentage. De rentepercentages variëren over het algemeen tussen de 6% en de 9%. In het begin krijg je veel rente en een klein deel aflossing en aan het einde van de looptijd is het grootste deel aflossing en een klein deel rente. Het bedrag dat je maandelijks ontvangt is gedurende de looptijd gelijk. Wat ook belangrijk is om te vermelden is, is dat de ondernemer die het geld leent van de menigte, persoonlijk garant staat voor het bedrag. Mocht er iets mis gaan, dan kan de ondernemer privé aangesproken worden voor het restant van de schuld. De ondernemer betaald maandelijks één bedrag aan het crowdfunding platform (bijvoorbeeld geldvoorelkaar) en het platform zorgt voor de verdeling naar alle investeerders. Mocht je lening crowdfunding overwegen, neem dan contact op. Administratiekantoor Gere-geld is intermediair bij geldvoorelkaar.

 

Aandelen crowdfunding

In dit geval verkoop je een bepaald percentage van je onderneming aan de menigte. Vooraf vindt er een bedrijfswaardering plaats. Je bepaald als ondernemer hoeveel procent van je bedrijf je op wil geven en daar hoort dan een bedrag bij, voortkomend uit de bedrijfswaardering. Het kan ook andersom, hoeveel kapitaal heb je nodig, en welk percentage van je onderneming moet je daarvoor verkopen. Bij aandelen gelden dezelfde eisen als bij lenen, de administratie moet op orde zijn, en er mag geen BKR registratie zijn. Iedere investeerder betaald aan het crowdfundingplatform (bijvoorbeeld Symbid). Aan het einde wordt er bij de notaris een coöperatie opgericht. Het platform keert het totale bedrag uit aan de coöperatie. De coöperatie koopt de nieuw uitgegeven aandelen en verwerft hiermee het afgesproken deel in de onderneming. De coöperatie moet drie bestuursleden hebben, de ondernemer en twee investeerders.

 

Goede doelen crowdfunding

Goede doelen crowdfunding is gelijk aan het direct geven aan een goed doel, maar dan met een specifiek plan van het goede doel waar je aan geeft. Je doneert het geld, en dat geld gaat naar het door jou gekozen doel. Vervolgens wordt je op de hoogte gehouden van de realisatie van het goede doel.

 

Wil je meer weten over crowdfunding? Neem dan contact met ons op. Gere-geld heeft zelf als onderneming een campagne met aandelen crowdfunding gedaan, administratiekantoor Gere-geld is intermediair bij een lening crowdfunding platform.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Machiel Keet,

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen