sale and lease back

Elke ondernemer kan in de situatie terecht komen dat er te weinig liquide middelen in de onderneming aanwezig zijn. De ondernemer kan de rekeningen niet betalen en komt daardoor in de problemen. Het kan zo zijn dat er in het verleden veel geïnvesteerd is. Dit heeft in het verleden beslag gelegd op de liquide middelen. Hoe kunnen we, nu de ondernemer en liquide problemen zit, het geld weer uit de investering halen.

Een sale leaseback constructie bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke stappen die samengevoegd worden. Als eerste de verkoop aan de financieringsinstelling en vervolgens het terug huren van de financieringsinstelling. Ook bij het terug huren zijn twee mogelijkheden.

sale lease back

 

Sale.


Om te beginnen moet je iets te verkopen hebben aan een financieringsinstelling. Je hebt in een verder verleden veel geïnvesteerd in je onderneming. Hiervoor heb je in het verleden veel geld uitgetrokken. Nu zal er een waarde bepaald moeten worden van hetgeen je wil gaan verkopen. Hierbij zal een taxateur betrokken worden. Een onafhankelijk specialist. Nu de waarde bepaald is kunnen gaan verkopen aan de financieringsinstelling.

 

Financial lease


bij Financial lease sluit je in feite een leningsovereenkomst financieringsinstelling. Je verkoopt je activa en je gaat er direct leningen aan met de financieringsinstelling. Je draait in feite de klok terug door een lening op te nemen. Het is alsof er destijds in lening afgesloten is waarop een deel al afgelost is. Alleen vanaf dit moment moet je op de nieuwe lening ook daadwerkelijk gaan aflossen. Je blijft juridisch eigenaar van je activa.

 

Operational lease


bij operational lease wordt de financieringsinstelling eigenaar van de activa. Je huurt wat voorheen van jou was terug van de financieringsinstelling. Je bent juridisch geen eigenaar meer van hetgeen je verkocht het aan de financieringsinstelling. Je bent nu een niet op de balans opgenomen verplichting aangegaan. Je hebt afgesproken dat je de activa voor een bepaalde tijd terug huurt van de financieringsinstelling. Mogelijk dat je ook nog een terugkoopverplichting in het contract op kan nemen.

 

Heb je ervaringen met sale leaseback? Laat het ons weten in onderstaande commentaarbox.

 

Wil je advies over deze constructie neem dan contact met ons op.

Wil je zelf een administratiekantoor starten? Al gedacht aan franchising? Wordt franchisenemer bij Gere-geld

 

Machiel Keet

Gere-geld

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/
Reactie plaatsen