Moet je altijd contant geld accepteren?

Het aantal digitale betalingen groeit jaarlijks. Het kan echter altijd nog zijn dat een klant liever contant geld betaald, dan via de bank geld overmaakt.

Bent u verplicht om ook een groot bedrag, stel € 25.000,- in contanten te accepteren?

naamloos (16)

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom het niet uw voorkeur heeft om een dergelijk bedrag in contanten te ontvangen. Veiligheidsredenen zullen hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste redenen zijn. Op zich is dit een goede reden. Wij raden u aan om dit met uw klant op te nemen en mogelijk zelfs ook in uw algemene voorwaarde te vermelden. Deze algemene voorwaarden wel deponeren bij de kamer van koophandel. Lees ook de blog over beveiliging en over het lopen / verzekeren van risico's.

Stel u heeft niets afgesproken met uw klant en uw klant staat ineens met € 25.000,- op de stoep. Vind u dit verdacht? Dan kan het zijn dat u deze betaling moet melden. Via onderstaande link kunt u lezen wanneer een transactie ongebruikelijk is en de tweede link is naar de site waar staat wat er gebeurt als u wel moet melden, maar dit niet doet.

http://www.fiu-nederland.nl/nl/wanneer-is-een-transactie-ongebruikelijk

http://www.fiu-nederland.nl/nl/melden/meldverzuim

Maar terug naar de vraag of u de € 25.000,- in contanten moet accepteren. Volgens de wet bent u verplicht om met “gangbaar geld” te betalen (en dus ook te ontvangen). In Nederland is de euro het gangbare geld en een wettig betaalmiddel. U bent in dit geval dus verplicht om de € 25.000,- aan contanten te accepteren.

Uitzondering

Er is één uitzondering op de regel dat u in alle gevallen de contanten zal moeten accepteren. Binnen de eurozone bent u niet verplicht om meer dan 50 muntstukken te accepteren. Indien uw klant dus met een grote kist met 25.000 losse euromunten aan komt, kunt u deze gerust weigeren op grond van deze uitzondering.

Reactie plaatsen