Fiscale oudedagsreserve, FOR

Fiscale oudedagsreserve, het ondernemerspensioen

Als ondernemer met een eenmanszaak of als vennoot in een vof heeft u de mogelijkheid om uw eigen pensioen te regelen. Hiervoor zijn twee mogelijkheden, de meest eenvoudige is het uitbesteden bij een verzekeraar. De tweede mogelijkheid is het in eigen beheer op bouwen van een fiscale oudedagsreserve. Hierover gaat deze blog, het in eigen beheer op bouwen van je pensioen.

oudedagsereserve

Voorwaarden FOR


Aan het opbouwen van een fiscale oudedagsreserve in eigen beheer zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en daar bovenop voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. Ook mag je de AOW leeftijd nog niet bereikt hebben. Ben je directeur grootaandeelhouder van een BV dan is het op deze manier op bouwen van je pensioen niet mogelijk.

 

Opbouw FOR


De opbouw van de fiscale oudedagsreserve gaat op uw eigen naam. Dit betekent dat een eventuele dag naar afzonderlijk in oudedagsreserve moet opbouwen. Als jullie beiden tenminste als ondernemer aangemerkt zijn. De toevoeging aan de oudedagsreserve is een percentage van de winst. Dit percentage kan jaarlijks variëren, dus neem contact op met een administratiekantoor om dit juist te berekenen en in de boekhouding te verwerken. Ook wordt er jaarlijks een maximum toevoeging vastgesteld, op dit bedrag wijzigt elk jaar. Je bent als ondernemer niet verplicht om het volledige bedrag toe te voegen aan de oudedagsreserve wat uit de berekening komt. Je kunt dit jaar bepalen.

 

Afname FOR


Er zijn een viertal manieren waarop de oudedagsreserve kan afnemen.
 • De onderneming wordt geheel of gedeeltelijk gestaakt. Bij het staken van de onderneming wordt de oudedagsreserve opgeheven. Het saldo van de oudedagsreserve wordt opgeteld bij de winst. Over de winst wordt voor de inkomstenbelasting het tarief berekend.
 • Op 1 januari van het betreffende kalenderjaar is de AOW leeftijd bereikt. Vanaf dat moment volgen er uitkeringen uit de oudedagsreserve.
 • In het kalenderjaar voldoe je niet meer aan de eisen voor een ondernemer, bijvoorbeeld omdat de 1225 uur niet meer behaald wordt.
 • Als de ondernemer overlijdt dan dient er ook afgerekend te worden op eenzelfde wijze alsof de onderneming gestaakt wordt. Dit heeft gevolgen voor de aangifte inkomstenbelasting

 • Neem contact op met het administratiekantoor als je je wil laten adviseren over de oudedagsreserve en welke manier het beste bij jou past.

  Zoals je ziet zijn er meerdere mogelijkheden met de FOR. Heb je ervaringen? plaats deze dan in onderstaande commentaarbox.

  Speel je met de gedachten om een eigen administratiekantoor te staren? Wordt franchisenemer bij Gere-geld!

  Machiel Keet

  Gere-geld

  www.gere-geld.nl

  www.gere-geld.nl

  Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

  Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

  https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

   
Reactie plaatsen