één BV is geen BV

Wie heeft deze uitspraak wel eens vaker gehoord, maar nooit echt goed begrepen waar dit nu eigenlijk over gaat?een bv is geen bv

Een BV is een zelfstandig rechtspersoon en is daarmee, net als een natuurlijk persoon, een drager van diverse rechten en verplichtingen. Hierdoor blijft de aandeelhouder in principe buiten schot, dit in tegenstelling tot de eenmanszaak of de VOF. Onderstaand een aantal overwegingen bij het kiezen van de juiste BV structuur.

Scheiding van vermogen


De belangrijkste reden om een holding en een werkmaatschappij te hebben is het scheiden van vermogen toe te kunnen passen. In de goede jaren waarin veel winsten gemaakt worden in de werkmaatschappij, is het mogelijk om de winsten aan de holding uit te keren. Door de winsten in de holding te parkeren stel je deze eigenlijk veilig voor de toekomst. Stel u laat alle winsten in de werkmaatschappij achter en er komt een mega claim, of u maakt om een andere reden een fors verlies, dan bent u in één klap alle opgebouwde winsten kwijt. Tenminste daar kunnen de schuldeisers direct aanspraak op maken. Als u nu de winsten uitgekeerd heeft aan de holding, dan zijn deze veilig gesteld. De enige uitzondering is als u fraude heeft gepleegd of iets dergelijks waarvoor u aangesproken wordt op de bestuurders aansprakelijkheid.

Deelnemingsvrijstelling


In Nederland geldt de zogeheten deelnemingsvrijstelling. Kortweg houdt dit in dat u vanuit de werkmaatschappij aan de holding uw winsten uit kunt keren zonder dat daar belasting over geheven wordt. Dit is de voorkoming van de dubbele belastingheffing. Pas als de winsten de onderneming verlaten en het kapitaal naar particulier gaat, dan dient er afgerekend te worden met de fiscus.

Overtollige liquiditeiten


Als u in de werkmaatschappij overtollige liquiditeiten heeft zitten, dan kunt u deze ook beter in de holding parkeren. Een andere mogelijkheid is om als privé persoon te lenen van uw BV. Hierover is een aparte blog geschreven.

Kosten


Een extra BV brengt ook extra kosten met zich mee. Maar als u gebruik maakt van Gere-geld, dan komt de jaarrekening die voldoet aan alle eisen voor een BV gewoon uit het systeem. Sterker nog, met een druk op de knop is deze ook nog eens gedeponeerd bij de kamer van koophandel. De extra kosten zijn dan nihil. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Ondernemersrisico


Bij een holdingstructuur is het eenvoudiger om het ondernemersrisico te scheiden tussen de werkmaatschappij en de holding. Diverse taken en daarmee samenhangende aansprakelijkheden kunnen goed gescheiden worden. Dus naast de scheiding in de vermogens is het ook goed om een scheiding in de werkzaamheden en aansprakelijkheden aan te brengen.

Pensioen


De vraag wat te doen met het pensioen had ook vorige week opgenomen kunnen worden. Een pensioen-opbouw is in feite te zien als een verzekering voor later, vandaar dat we deze hier opgenomen hebben. Door in de holding het pensioen op te bouwen blijft het ook gescheiden van de werkmaatschappij. En dan maakt het niet eens zoveel uit of u het pensioen in eigen beheer op gaat bouwen of dat u dit uitbesteed aan een verzekeringsmaatschappij.

Gebruikelijk loon


Vanuit de management BV factureert u een management vergoeding aan de werkmaatschappij. IN deze management vergoeding moeten alle holdingkosten gedekt worden. Voor een BV geldt een minimumloon van € 44.000,- per jaar voor de Directeur Grootaandeelhouder. Daarnaast is er een “gebruikelijk loon” regeling van toepassing. Aan deze gebruikelijk loon regeling zitten een groot aantal mogelijkheden en onmogelijkheden. Dit is per onderneming verschillend. Als u hier meer over wil weten voor uw persoonlijke situatie dan kunt u contact met ons opnemen.

Zo ziet u maar, dat een tweetal BV’s om diverse redenen lonend kan zijn. Heeft u meer redenen? Laat deze dan achter in onderstaande commentaar box. U krijg gegarandeerd antwoord.
Reactie plaatsen