Broodfonds, alternatief voor ziektekostenverzekering

Broodfonds, wat is het eigenlijk?

Een broodfonds bestaat uit een groep van 20-50 ondernemers die gezamenlijk iets willen organiseren voor het geval zij ziek worden. In broodfonds is daardoor gebaseerd op vertrouwen tussen de ondernemers onderling. Je kunt zelf kiezen tot welk bedrag je een reservering voor je ziektekosten wil opnemen.

broodfonds

Voor wie?


Alle groepen zijn welkom in een broodfonds. Variërend van timmerlieden tot verpleegkundigen of kappers, maar ook vennoten in een vof directeuren van een BV of maten in een vennootschap. Er zijn twee voorwaarden verbonden aan een deelname een broodfonds.
 • Je moet minimaal één jaar als zelfstandig ondernemer aan de slag zijn.
 • Je haalt minimaal € 750 gemiddeld per maand aan netto winst in je onderneming.

 • Alle deelnemers aan het brood van spreken af dat ze elkaar financieel zullen steunen. Daarom is het van belang dat je alle deelnemers kent en omdat werkelijk vertrouwd. Daarom kun je alleen aansluiten bij een brood voor als een ander lid jou voorgedragen heeft. Je kunt zelf ook een broodfonds oprichten maar dan moet je minimaal 20 ondernemers uit je eigen vrienden en kennissenkring bij elkaar brengen om dit te realiseren.

   

  Waarom een broodfonds?


  Als een ondernemer ziek wordt houdt dit vaak in dat er geen inkomsten zijn, zeker bij langdurige ziekte. Ondernemers kunnen geen beroep doen op het sociale vangnet waar werknemers wel recht op hebben. Zij kunnen wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten maar het heeft slechts een derde van de huidige ondernemers gedaan. De reden voor deze lage deelname is dat verzekeraars veel uitzonderingen kennen en ook bepaalde groepen uitsluiten. Je hebt geen invloed op je maandelijkse bijdrage en ook niet op een mogelijke uitkering. Vaak ben je bij een verzekeraar ook een anoniem nummer en mensen ouder dan 50 jaar of met een medisch verleden betalen vaak in erg hoge premie.

   

  De kosten en de schenking


  Het broodfonds wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als vereniging een eigen rekening voor gezamenlijke kosten. Eenmalige opstartkosten zijn € 250 per deelnemer. Daarnaast is er een maandelijkse contributie van € 10 per deelnemer voor de lopende kosten van het broodfonds. Nu volgt er ook nog een maandelijkse inleg in het broodfonds. De hoogte van dit bedrag is aan de ondernemer zelf en is tweemaal per jaar aan te passen. Afhankelijk van je maandelijkse inleg zal er bij ziekte ook een uitkering plaatsvinden. Hoe hoger de inleg hoe hoger de uitkering. Ook zijn er vaak maximale buffers afgesproken.

   

  Voordelen


  het is een heel transparant systeem waarin iedereen gelijke voorwaarden heeft en het geld dat je in legt ook van jou blijft. Het is een betaalbaar systeem en het in en uitstappen is zeer eenvoudig. Tot slot is het eenvoudig om het zelf op te zetten.

  Neem contact op met het administratiekantoor als je meer wil weten over een broodfonds

  Heb je aanvullingen of opmerkingen over de blog over het broodfonds? plaats deze dan in onderstaande commentaarbox.

  Speel je met de gedachten om een eigen administratiekantoor te staren? Wordt franchisenemer bij Gere-geld!

  Machiel Keet

  Gere-geld

  www.gere-geld.nl

  www.gere-geld.nl

  Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

  Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

  https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/
Reactie plaatsen