Eisen aan een verkoopfactuur
Cor
05 oktober 2016 

Eisen aan een verkoopfactuur

Iedere ondernemer maakt een verkoopfactuur. 40% van de zzp’ers doet de administratie in excel of nog op papier. Als je gebruik maakt van een boekhoudpakket, dan mag je er van op aan kunnen dat de lay out van de verkoopfactuur voldoet aan alle wettelijke eisen. Factureer je vanuit excel, dan is dit lang niet altijd het geval. Leg je eigen verkoopfacturen eens naast de eisen die door de belastingdienst aan een verkoopfactuur gesteld worden.

eisen aan een verkoopfactuur

 

LET OP: vanaf 1 januari 2017 accepteert de overheid geen papieren facturen of digitale facturen in PDF formaat meer. De overheid eist een E-factuur.

 

Onderstaand de punten / eisen waaraan je verkoopfactuur moet voldoen. Daarna volgt er uitleg over een aantal eisen en is er een e-factuur te downloaden zodat je hier ook een idee van krijgt.

 1. Juridische naam / handelsnaam Kamer van Koophandel van uzelf
 2. Juridische naam / handelsnaam Kamer van Koophandel van uw klant
 3. Volledig adres van uzelf (enkel postbusnummer is onvoldoende)
 4. Volledig adres van uw klant (enkel postbusnummer is onvoldoende)
 5. Het eigen BTW nummer
 6. Het BTW nummer van de klant (als BTW verlegd gefactureerd is)
 7. Factuurdatum
 8. Uniek volgnummer (opvolgende nummering)
 9. Wat heeft u geleverd
 10. Hoeveel heeft u geleverd
 11. Wat is de leverdatum / periode
 12. Het bedrag exclusief BTW
 13. Het BTW bedrag

 

Beide naam – adres gegevens zijn logische gegevens op een factuur, waarbij een enkele vermelding van een postbusnummer niet toegestaan is, er moet ene fysiek adres vermeldt worden.

Het eigen BTW nummer wordt bij een facturatie vanuit word – excel nog wel eens vergeten, en als er naar het buitenland gefactureerd wordt, is het BTW nummer van de ontvangende partij ook verplicht op de factuur. Dit heeft te maken met de “intracommunautaire leveringen en diensten”. In zijn algemeenheid wordt dit de ICP aangifte genoemd.

Met het unieke volgnummer gaat het bij een facturatie nogal eens mis. Een dubbel gebruik van een nummer of dat de nummering een “gatenkaas” is komt regelmatig voor. Als je vanuit een boekhoudpakket factureert is dit niet mogelijk.

Tot slot ontbreekt er op facturen nogal eens het bedrag excl. BTW en/of het BTW bedrag. Vergeet deze niet te vermelden.

 

Vanaf 1 januari 2017 accepteert de overheid geen papieren facturen meer, maar ook geen PDF facturen. Als je aan de overheid factureert, zorg er dan voor dat je klaar bent voor de E-facturatie. Kies voor een boekhoudpakket dat de E-factuur automatisch meestuurt bij de facturatie. Het mag duidelijk zijn dat dit met Gere-geld al vanaf eind 2015 mogelijk is.

Na de verplichtstelling door de overheid, zal het bedrijfsleven snel volgen. De E-factuur levert namelijk een kostenbesparing op. Bij een PDF factuur is scan en herken software nodig die geld kost en voor 95% nauwkeurig is. De E factuur kan zonder kosten te maken ingelezen worden in de boekhouding en kent een 100% nauwkeurigheid.

 

Om je een idee te geven hoe een E-factuur er inhoudelijk uitziet, is een voorbeeld te downloaden. De data zijn geopend in het kladblok omdat het anders helemaal een onleesbaar bestand is.

 

Succes met de facturatie

 

Bestel nu het boek “Ik heb niets met cijfers”, een boek vol met letters over cijfers. Krijg je administratie onder controle met de CIJFER methode en creëer financiële rust en vertrouwen in de toekomst. www.ikhebnietsmetcijfers.nl

 

 

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

 

 

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen