Eindejaarsacties

Wat te doen bij een jaarafsluiting? 

 

Het einde van het jaar nadert en het wordt tijd om de voorbereidingen voor de jaarafsluiting te treffen. Er zijn een aantal dingen die je nu al kunt doen, maar er zijn ook een aantal acties die je moet ondernemen nadat het jaar afgesloten is. 

 

 

Acties die je nu al kunt doen: 

 

Om te beginnen ga je kijken naar het bedrag dat je dit jaar al geïnvesteerd hebt. Komt het bedrag boven de € 2.300,- uit? Kijk dan of je dit jaar nog een extra investering kan doen, die je anders in het eerste kwartaal van 2018 gedaan zou hebben. Door de investering dit jaar al te doen, kom je in aanmerking voor de kleinschaligheids-investerings aftrek. Tussen de € 2.300 en € 56.192 krijg je 28% korting. 

 

Helaas vallen de personenauto, grond, woonhuizen, goodwill en effecten niet onder de kleinschaligheids-investeringsaftrek. Deze, en nog enkele anderen, zijn uitgesloten. 

Het wordt nog interessanter als de investering ook nog eens op de energie- of milieulijst staat. Hiervoor gelden de eerder genoemde uitzonderingen niet. 

 

Kijk naar je kasposities. Hoe kun je deze optimaliseren voor het einde van het jaar. Kijk naar leningen en of je elders mogelijk geld over hebt staan. Maar kijk ook naar de rekening courant verhoudingen. Voor de rekening courant verhoudingen, zowel vordering als schuld, geldt dat indien het bedrag groter is dan € 17.500 er rente berekend moet worden. Bij lagere bedragen valt het onder de rekening courant overeenkomst. Let ook op of je ook alle leningsovereenkomsten hebt.  

 

Het pensioen is een hot item. Hoe heb jij je pensioen geregeld? De FOR kan later pas berekend worden, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden om je pensioen te regelen. Zijn er nog mogelijkheden om bij te storten en deze als lasten op te voeren in je onderneming? Hoe staat het met de stamrecht BV? Neem hiervoor ook contact op met je pensioenadviseur. 

 

Ben je dit jaar begonnen of werk je niet fulltime in je onderneming? Kijk dan of je voldoet aan de 1.225 uren-eis voor het zelfstandig ondernemerschap. Twijfel je, of zit je rond de grens van de 1.225 uur, zorg dan dat je de uren goed registreert. Let bij een parttime onderneming tevens goed op dat je minimaal 50% van je uren besteedt aan je onderneming.  

 

Eind januari volgt de blog met de acties die je dan allemaal kunt ondernemen om het jaar af te sluiten. 

 

Op jouw financieel succes,

 

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er.

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

 

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

gere-geld

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen