één BV is geen BV

Wie heeft deze uitspraak wel eens vaker gehoord, maar nooit echt goed begrepen waar dit nu eigenlijk over gaat?

Hoort u bij deze groep? Dan raden wij u aan om deze blog met de financiële consequenties te lezen. In de blog van komende week gaan in op de overige gevolgen of redenen om meerdere BV’s te hebben.

een bv is geen bv

Een BV is een zelfstandig rechtspersoon en is daarmee, net als een natuurlijk persoon, een drager van diverse rechten en verplichtingen. Hierdoor blijft de aandeelhouder in principe buiten schot, dit in tegenstelling tot de eenmanszaak of de VOF. Onderstaand een aantal overwegingen bij het kiezen van de juiste BV structuur.

Scheiding van vermogen

De belangrijkste reden om een holding en een werkmaatschappij te hebben is het scheiden van vermogen toe te kunnen passen. In de goede jaren waarin veel winsten gemaakt worden in de werkmaatschappij, is het mogelijk om de winsten aan de holding uit te keren. Door de winsten in de holding te parkeren stel je deze eigenlijk veilig voor de toekomst. Stel u laat alle winsten in de werkmaatschappij achter en er komt een mega claim, of u maakt om een andere reden een fors verlies, dan bent u in één klap alle opgebouwde winsten kwijt. Tenminste daar kunnen de schuldeisers direct aanspraak op maken. Als u nu de winsten uitgekeerd heeft aan de holding, dan zijn deze veilig gesteld. De enige uitzondering is als u fraude heeft gepleegd of iets dergelijks waarvoor u aangesproken wordt op de bestuurders aansprakelijkheid.

Deelnemingsvrijstelling

In Nederland geldt de zogeheten deelnemingsvrijstelling. Kortweg houdt dit in dat u vanuit de werkmaatschappij aan de holding uw winsten uit kunt keren zonder dat daar belasting over geheven wordt. Dit is de voorkoming van de dubbele belastingheffing. Pas als de winsten de onderneming verlaten en het kapitaal naar particulier gaat, dan dient er afgerekend te worden met de fiscus.

Overtollige liquiditeiten

Als u in de werkmaatschappij overtollige liquiditeiten heeft zitten, dan kunt u deze ook beter in de holding parkeren. Een andere mogelijkheid is om als privé persoon te lenen van uw BV. Hierover is een aparte blog geschreven.

Kosten

Een extra BV brengt ook extra kosten met zich mee. Maar als u gebruik maakt van Gere-geld, dan komt de jaarrekening die voldoet aan alle eisen voor een BV gewoon uit het systeem. Sterker nog, met een druk op de knop is deze ook nog eens gedeponeerd bij de kamer van koophandel. De extra kosten zijn dan nihil. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

 

Om deze jaarrekening eens te bekijken, kunt u in de demo kijken, deze is gelijk aan een live omgeving.

U kunt zonder verdere verplichtingen gebruik maken van Gere-geld tot en met 31-01-2016. Klik op deze link om direct aan te melden.

 

Kent u nog een financiële reden om twee BV’s te hebben in plaats van één BV? Laat deze dan achter in de onderstaande comment box en u krijgt gegarandeerd antwoord.

 

Over de schrijver
Cor
F v H
Door

F v H

op 26 Nov 2015

Nog een reden, indien je onder je holding nog een werk mij hebt kun je materiële goederen in je holding inkopen en ter beschikking stellen aan de werk mij. Zo stel je deze materiële goederen veilig.

Machiel
Door

Machiel

op 02 Dec 2015

Beste Frans, In de scheiding van vermogen ben ik uitgegaan van de euro's. Je opmerking is dat dit ook voor goederen het geval is. Hierin heb je gelijk, dank voor deze aanvulling. m.v.g. Machiel Keet

Harold Broers
Door

Harold Broers

op 08 Dec 2015

Een Holdingstructuur is zeker ook wenselijk indien er sprake is van meerdere aandeelhouders. Elke aandeelhouder kan dan vanuit zijn/haar holding zijn/haar dividendpolitiek bepalen.

Machiel
Door

Machiel

op 08 Dec 2015

Beste Harold, Bedankt voor je reactie. Je aanvulling is ondernemer specifiek (holding met meerdere aandeelhouders). Het basisdoel was om de algemeen geldende voordelen en nadelen te schetsen. Maar je hebt gelijk dat dit een bijkomend voordeel is voor holdings met meerdere aandeelhouders. Groeten Machiel Keet

Walter
Door

Walter

op 22 Apr 2016

Dank voor de demo. Zeer verhelderend.

Reactie plaatsen