Door een beter debiteurenbeheer kunt u ook beter slapen!
De meeste ondernemers hebben klanten aan wie gefactureerd wordt. Standaard wordt er een betalingstermijn op de factuur gezet. In de meeste gevallen is dit een termijn tussen de 14 en 30 dagen. Factureert u aan grote bedrijven, dan zijn afspraken tot 60 dagen ook niet ongebruikelijk. Hoe vaak gebeurt het echter, dat de betalingstermijn niet gehaald wordt? En dan gaan we er vanuit dat de factuur juist is opgesteld.
Lees verder om de voordelen te achterhalen en wat de wettelijke rente is.
Voordelen van een goed debiteurenbeheer
Stel u hanteert een betalingstermijn van 30 dagen. Dat betekend dat u ongeveer een maand omzet en BTW open zou moeten hebben staan. Een groot deel van uw klanten heeft de betalingstermijn echter opgerekt naar 60 dagen. Dit houdt dan in dat u nog twee maanden omzet en BTW te ontvangen heeft van uw klanten. Als u voldoende geld op uw bankrekening heeft staan en er een volledig vertrouwen in heeft dat uw klanten zullen betalen, is er niets aan de hand. Echter als uw banksaldo rond de nullijn staat, of u wil gaan investeren een u heeft meer geld nodig, dan ontstaat er een probleem. Als u nu die ene maand omzet en BTW al op uw banrekening zou hebben staan, dan verlicht dit vaak al een heleboel. Heeft u een roodstand bij de bank? Dan kunt u ook nog eens aardig wat besparen op de rentekosten. Indien u er bovenop heeft gezeten, en er mocht een klant failliet gaan, dan is de kans groot dat u een lager bedrag moet afboeken
- Hogere bankstand
- Meer ruimte om te investeren
- Minder rentekosten a.g.v. roodstand
- Geen BTW vooruitbetalen aan de fiscus
- Lager bedrag afboeken bij faillissement
Wettelijke rente
Mochten er nog klanten zijn die structureel veel te laat betalen, dan is er altijd nog een mogelijkheid om de wettelijke rente in rekening te brengen. Ook kunt u in het contract met uw klant een rente afspreken. Als de contractuele rente lager is dan de wettelijke rente, dan geldt de wettelijke rente.
In deze blog gaan we uit van zakelijke transacties. Er is een aparte regeling voor transacties met particulieren. In de onderstaande link vind u beiden.
Per 01-01-2015 bedraagt de wettelijke rente 8,05 %
Lees ook de blog over financiële risico’s