De jaarrekeningen
Elke rechtsvorm kent de eigen soort jaarrekeningen. De jaarrekening van de eenmanszaak wordt voor andere doeleinden gebruikt dan de jaarrekeningen bij een BV. De NV laten we hier buiten beschouwing, dit zij de beursgenoteerde ondernemingen. Per rechtsvorm zijn de eisen beschreven.
Eenmanszaak
De Vennootschap onder Firma (VOF) is gelijk gesteld aan de eenmanszaak in de behandeling van de jaarrekeningen. De belastingdienst ziet een VOF als een samenwerkingsverband van verschillende eenmanszaken.
Als eenmanszaak heb je in beginsel alle vrijheid om je jaarcijfers op te maken. Hoe je je administratie voert is naar eigen inzicht. De administratie moet voor een buitenstaander (lees: inspecteur) wel te controleren zijn. Er zit echter één addertje onder het gras, en dat is weer de belastingdienst. Als eenmanszaak ben je verplicht in de aangifte inkomstenbelasting je omzet en je kosten te vernoemen om te komen tot de winst. Als de bezittingen en de schulden, die ook ingegeven worden, kan door de vermogensvergelijking de winst gecontroleerd worden.
Als je nu je boekhouding inricht naar het schema van de belastingdienst, dan komen de jaarcijfers er automatisch uit. De jaarrekening vanuit Gere-geld voldoet aan dit format.
Besloten Vennootschap
Voor de BV zijn er een tweetal jaarrekeningen verplicht. De ene jaarrekening is voor de Kamer van Koophandel. 95% van alle BV’s zit in de categorie micro of klein. De gegevens die de KvK wil hebben zijn zeer beperkt. Een verkorte balans, al dan niet met een korte toelichting. Hoe mooi is het als je deze met een muisklik kunt deponeren vanuit je boekhoudpakket. Dit kan vanuit Gere-geld.
De BV kent nog een tweede verplichting met betrekking tot de jaarrekening, de inrichtingsjaarrekening (interne jaarrekening). Dit is een uitgebreide jaarrekening met een balans, een resultatenrekening op totaal niveau en gespecificeerd. Op deze jaarcijfers moet ook een toelichting gegeven worden. Deze jaarrekening sluit aan op de aangifte vennootschapsbelasting die een BV ook moet doen. De wettelijke eisen die aan een inrichtingsjaarrekening gesteld worden staan in artikel 9 boek 2 van het Burgerlijk wetboek. De jaarrekening die voldoet aan deze wettelijke eisen komt uit Gere-geld. Bekijk dit geheel vrijblijvend in de demo.
Wil je meer weten van de jaarrekeningen, of je financiën in het algemeen, dan kun je onze online cursus volgen om je administratie onder controle te krijgen. Deze cursus kan met of zonder feedback op de opdrachten gedaan worden. Als je deze week (tot en met 1 februari 2017) de cursus besteld, krijg je er gratis het boek “Ik heb niets met cijfers” bij. Beiden zijn gebaseerd op de CIJFER methode.
Als je de administratie uit wil besteden, dan kan dat altijd bij een van onze Administratiekantoren Gere-geld. Zij staan met raad en daad voor je klaar.
Met vriendelijke groeten,
Machiel Keet,
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Volg de online cursus met de CIJFER methode
Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.