De top 20 bespaartips voor je boekhouding
Cor
23 december 2015 

De top 20 bespaartips voor je boekhouding

Boekhouden is niet de meest favoriete hobby van ondernemers. Het hoort er echter wel bij. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de belastingdienst en mogelijk de Kamer van Koophandel. U bent natuurlijk het meest gepassioneerd over uw eigen vakgebied, en daarin bent u ongetwijfeld een echte expert. Maar bij het ondernemen komen meer dingen om de hoek kijken. Één daarvan is de boekhouding. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat het boekhouden zo min mogelijk tijd kost, en dat u dus zoveel mogelijk tijd overhoudt voor uw passie.

Besparen

De top 20 (tijds) bespaartips voor de boekhouding

 1. Boek de inkoopfacturen direct (bijvoorbeeld eens per week). Dan wordt dit geen grote onoverkomelijke stapel werk, en vordert u de BTW direct terug.
 2. Maak gebruik van de scan en herken mogelijkheid van het boekhoudpakket. Zo kunnen de inkoopfacturen met één druk op de knop geboekt worden.
 3. Ondersteunt het boekhoudpakket het UBL formaat al? Dan zijn de inkoopfacturen eenvoudig in te lezen.
 4. Betaal de inkoopfacturen vanuit het boekhoudpakket, en lees de verzamelbetaling in bij de bank. Dit voorkomt een dubbele invoer (boekhoudpakket en bank)
 5. Stuur zo snel als mogelijk de verkoopfacturen. Hoe eerder verzonden, hoe eerder betaald.
 6. Ga factureren vanuit het boekhoudpakket. Dan is de omzet direct geboekt en staat de factuur bij de nog te ontvangen bedragen.
 7. Verkort de betalingstermijn op uw verkoopfacturen. Dit kan niet ongelimiteerd, maar en 60 dagen termijn is echt te lang.
 8. Zorg voor een goede telefonische debiteurenbewaking. Dit verkleint het afboeken van vorderingen omdat een klant failliet gaat.
 9. Als het te lang duurt, maan dan schriftelijk (en vriendelijk). Dit om het traject vast te leggen
 10. Loopt het de spuigaten uit, geef dan de vordering uit handen. Er zijn incasso bureaus die de volledige vordering uitbetalen (zonder kosten-inhoudingen)
 11. Een andere mogelijkheid is een automatische incasso.
 12. Is een contante of pin betaling mogelijk? Dan heeft u helemaal geen openstaande rekeningen
 13. Gaat het om grotere vorderingen? Vraag dan om een aanbetaling.
 14. Lees de bankmutaties in, in het boekhoudprogramma. Geen handmatig overnemen van gegevens meer.
 15. Neem een boekhoudpakket dat betalingen en ontvangsten bij het inlezen direct aan een klant of leverancier toewijst. Niet meer handmatig selecteren
 16. Doe zoveel mogelijk zelf direct in het online boekhoudpakket. Hoe meer zelf gedaan wordt hoe minder aan een administratiekantoor betaald hoeft te worden. Dit ter voorkoming van dubbele handelingen.
 17. Selecteer en boekhoudpakket waar een jaarrekening uit komt, en indien nodig, ook deponeert bij de Kamer van Koophandel. Dit beperkt de kosten voor een administratiekantoor. Bekijk de demo
 18. Onderhandel altijd. Elk nummer is onderhandelbaar, maar vraag erom.
 19. Zet overtollige liquide middelen op een spaarrekening of investeer deze als de liquide middelen langere tijd overbodig zijn.
 20. Bekijk de lopende contracten, zijn deze nog actueel? Bent u niet toevallig veel groter gegroeid dan bij aangaan was voorzien?

 

Zo zie je dat er ook met een boekhouding geld en tijd te besparen is. Om een indruk te krijgen hoe eenvoudig het boekhouden kan zijn, verwijzen we je naar de demo versie. Deze is gelijk aan een live omgeving.

Bekijk je eigen boekhouding eens op deze 20 tips en tops. Mocht je ondersteuning nodig hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen

Heb je nog meer tips om te besparen met je boekhouding? Zet deze dan in de onderstaande commentaar-box en help alle ZZP-ers hiermee.

Vind je het artikel interessant? Deel dit via de social media buttons aan de rechterzijde.

 

IEDEREEN KAN BOEKHOUDEN!…………………met Gere-geld

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen