Iedere ondernemer heeft een rapportage nodig
Veel ondernemers zijn vooral bezig met ondernemen. Ondernemen heeft financiële consequenties. Zorg er daarom voor dat je je onderneming goed volgt met een rapportage. Het moet natuurlijk geen dagtaak worden, maar je financiële status regelmatig monitoren is geen overbodige luxe.
Hoe vaak bekijk jij de financiële situatie van je bedrijf?
Je belangrijkst activiteit blijft natuurlijk altijd het ondernemen. Maar bekijk ook eens elke twee weken of minimaal eens per maand eens door een andere bril naar je onderneming. Je bent vaak zo druk met ondernemen dat het er niet van komt om je bedrijf eens van een afstandje te bekijken. Je financiën laten de consequenties van je handelen op een heel duidelijke manier zien. Om je bij de opzet van je rapportage, wat de basis wordt van je financieel inzicht, hebben we de rapportage opgedeeld in een drietal mogelijkheden.
Kengetallen in €
Je metingen in harde euro’s is het meest eenvoudige om op te zetten. Als je gaat starten met het monitoren van je onderneming, dan raden we je aan om 2 getallen te gaan volgen. Onderstaand een aantal suggesties van euro’s die je kunt volgen:
- Banksaldo
- Omzet per periode
- Bedrag dat je nog moet ontvangen van je klanten
- Bedrag dat je nog moet betalen aan je leveranciers
- Bedrijfsresultaat per periode
- Netto resultaat per periode
- Bekijk je maandrapportage
- Maandelijkse reservering voor de BTW en de inkomstenbelasting
Kengetallen in percentages
Kengetallen in percentages zijn wat lastiger omdat je hier iets voor moet doen, in plaats van alleen maar naar kijken. Je gaat namelijk bedragen op elkaar delen. Als je gaat beginnen met het monitoren dan raden we je aan om ok hier een tweetal percentages te gaan berekenen. Enkele suggesties die je kunt volgen zin:
- Bruto marge / omzet * 100%
- Kostprijs van de verkopen / omzet * 100%
- Overheadkosten / omzet * 100%
- Nog te ontvangen / omzet vorige maand * 100%
Niet financiële kengetallen
Dit is de lastigste van de drie. Hierbij kom je bij de kern van je bedrijf. Wat drijft je onderneming, wat is de basis van hetgeen je doet. Omdat dit de basis is, raden we je aan om er in deze categorie maar één te nemen. Als je deze goed definieert, dan zal dit kengetal je maximaal inzicht geven in je administratie. Omdat dit zeer bedrijfsspecifiek is, is het lastig om voorbeelden te geven die je meteen over kunt nemen. Om je een idee te geven, zijn er een aantal opgesomd.
- Aantal verkopen per m2 (in een winkel bijvoorbeeld)
- Aantallen verkopen per dag
- Aantallen verkopen per vertegenwoordiger
- Aantallen geproduceerd per uur/dag/week/maand/jaar
- Gemiddelde betalingstermijn debiteuren (per kwartaal)
- Aantal leads dat leidt tot een afspraak dat leidt tot een klant
Er zijn slechts een aantal voorbeelden gegeven. Er is niemand die je bedrijf zo goed kent als jijzelf. Daarom is deze lijst zeker niet compleet. De voorbeelden zijn er om je richting te geven. Pas dit toe op je eigen bedrijf en je zal zien dat na enkele maanden je inzicht in je bedrijf enorm toegenomen is.
Aanvullingen en verbeteringen op de kengetallen kunnen in onderstaande comment-box gezet worden. Er volgt zeker een reactie.
Succes met je onderneming
Met vriendelijke groeten,
Machiel Keet,
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Volg de online cursus met de CIJFER methode
– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?
– Toegang tot honderden online trainingen voor ondernemers
Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.
Frank van Golstein Brouwers
op 18 May 2017Machiel
op 22 May 2017