Wanneer is de BTW verlegd en wanneer is er een BTW Carrousel?
Onze grootste handelspartners zijn nog altijd de Europese buurlanden. Duitsland en België voeren de ranglijst aan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. De 28 lidstaten van de EU hebben btw-regels opgesteld. Aan die Europese btw-regels moeten we ons allemaal houden, maar de lidstaten interpreteren ze verschillend. Ze mogen daarnaast op sommige btw-gebieden zelf weten hoe ze de uitvoering regelen. Dat leidt tot frustratie en onbegrip.”
Binnen de EU: ‘intercommunautaire levering’
Ga je zaken doen binnen de EU, dan gelden er voor goederen en diensten verschillende btw-regels. We beperken ons nu even tot goederen. Lever je die aan een ondernemer binnen de Europese Unie, dan spreken we niet over export maar over ‘intracommunautaire leveringen’ (ICL). De hoofdregel bij deze zogenoemde grensoverschrijdende leveringen is dat de goederen belast zijn in het land waar zij heengaan. Dit heet ook wel ‘het bestemmingslandbeginsel’. Effectief staat er geen btw bedrag op de factuur. Voor verkoop aan niet-ondernemers, die dus geen btw-nummer hebben, gelden weer andere regels (zie bijvoorbeeld verderop, onder ‘afstandsverkopen’). Voorkom problemen met de fiscus door voordat je goederen aan een buitenlandse ondernemer gaat leveren, zijn btw-nummer te checken. De Europese Commissie heeft hiervoor een website: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
Binnen de EU: ‘intercommunautaire verwerving’
Neem je goederen en/of diensten af van een ondernemer in een ander EU-land, dan spreek je niet over import maar over een intracommunautaire verwerving. De levering is in het ‘andere’ land belast met nul procent btw. Zelf moet je deze verwerving in je periodieke btw-aangifte opnemen. In de regel kan de btw in dezelfde aangifte als voorbelasting worden afgetrokken. Bij het afnemen van diensten van een ondernemer in een ander EU-land, wordt de btw naar je – zoals dat heet – ‘verlegd’. Op de factuur staat dan een tekst die aangeeft dat de btw-verleggingsregeling van toepassing is, bijvoorbeeld ‘reverse charge’. Lees meer over btw verleggen op de site van De Belastingdienst.
Binnen de EU: ‘afstandsverkopen’
Lever je goederen aan een klant in een ander EU-land en heeft die geen btw-nummer? Of vervoer je de goederen zelf of laat je dat doen? Dan bereken je in principe het btw-tarief van het EU-land waar de goederen naartoe gaan. Dit heet afstandsverkopen. De EU-landen hebben met elkaar drempelbedragen afgesproken. Dit om te voorkomen dat je je al voor één enkele levering in een ander EU-land moet laten registreren. Tot aan die drempelbedragen per land moet je Nederlandse btw in rekening brengen. Daarboven geldt het btw-tarief van het land van de klant.
Let op: de fiscus controleert scherp op intracommunautaire leveringen en verwervingen, omdat er in de EU veel wordt gefraudeerd.
BTW carrousel (fraude)
Verleggingsregelingen voor de BTW zijn in principe anti-fraudemaatregelen. Vaak gaat het om het bestrijden van carrouselfraude. Partij A levert dan vanuit een EU-land tegen 0% BTW goederen aan partij B in Nederland. B verkoopt ze mét BTW door aan partij C in Nederland. C levert vervolgens weer aan A in het buitenland, zonder BTW. A kan dezelfde goederen dan weer aan B leveren. In een paar maanden kunnen zo een paar rondjes gemaakt worden. B draagt de ontvangen BTW niet af, maar C trekt de betaalde BTW wel af als voorbelasting. Op een gegeven moment verdwijnt ‘plof-bv’ B van de aardbodem en is de staatskas de pineut.
Intracommunautaire aangifte
Als je verkocht hebt aan een ander EU land, dan moet je ook een IC aangifte doen. Het woord zelf doet iets ingewikkelds verwachten. De aangifte zelf is kinderlijk eenvoudig. Je noteert de btw nummers van je buitenlandse klanten en het totaal bedrag dat je aan ze verkocht hebt. Dit geef je per kwartaal door aan de belastingdienst. Het totaalbedrag moet aansluiten bij het bedrag dat je in de reguliere aangifte aan de fiscus verzonden hebt.
Wil je meer weten over de btw regelingen? Neem dan contact op met onze administratiekantoren. Zij zijn van alle regelingen op de hoogte en kunnen je uitstekend verder helpen.
Op jouw financieel succes,
Machiel Keet,
Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?
Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.