Hoe werkt een Barterdeal?
Van ruilen komt huilen! Of toch niet?
De economische omgeving veranderd in een razend snel tempo. Eén van de elementen die al langer bestaat, maar nu weer meer in de belangstelling staat is het ruilen. Als persoon kun je iets voor een ander doen met of zonder tegenprestatie, maar als bedrijven onderling producten en/of diensten uitruilen dan heet dit een “barterdeal”.
Hoe werkt een barterdeal? En een vijftal tips om op te letten bij het sluiten van een barterdeal.
Een barterdeal is het uitruilen van goederen en/of diensten met gesloten portemonnee. Stel je voor dat je schilder bent. Een schildersbedrijf rijdt vaak rond in een bus die op de zaak staat. De garage die het onderhoud van de bus verricht is van mening dat zijn garage een keer geschilderd moet worden. De schilder kan zijn auto niet onderhouden en keuren, en de garagehouder wil sleutelen aan de auto’s en vindt schilderen een rot karwei. Iedereen heeft kwaliteiten. Nu kan de garagehouder een jaar lang gratis bus-onderhoud inruilen tegen een nieuwe laag verf op het pand. Dit gaat meestal met gesloten beurs maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een waardeverschil is tussen de onderling uitgewisselde goederen en/of diensten, dan zal er door één van de twee partijen bij betaald moeten worden.
Het leuke aan een barterdeal is dat dit gaat op basis van een onderling vertrouwen. Het kan zelfs zo zijn dat je deze klanten in een intiemere kring opneemt omdat er een wederzijds voordeel behaald is dat in een reguliere koop-verkoop niet tot stand gekomen was. Als dit er dan ook nog toe leidt dat je elkaars ambassadeur wordt, dan is de win-win situatie helemaal compleet.
Waar moet je nu op letten bij het sluiten van een barterdeal?
Het is belangrijk dat jullie beiden de vrijheid hebben om te kunnen ruilen. Beiden moeten een voordeel kunnen behalen uit het leveren van de wederdienst boven sec geld.
- Sluit nooit een barterdeal met je personeel. Juridisch is dit een wespennest.
- Sluit geen barterdeal om te barteren, beiden moeten er voordeel bij hebben.
- Zorg voor duidelijke wederzijdse offertes. Wie levert wat en welke prijs staat voor de barterdeal. Indien gewenst kun je ook beiden een factuur sturen en verrekenen. Dan ziet de fiscus ook de einddatum.
- Zorg voor een goede relatie met je barter-partner. Het gaat uiteindelijk om het vertrouwen.
Geïnteresseerd geraakt in het sluiten van een barterdeal? Probeer het gewoon eens een keer uit.
Heb je ervaringen met het sluiten van een barterdeal? Of aanvullingen op deze blog? Dan is onderaan een mogelijkheid om deze achter te laten.
Met vriendelijke groeten,
Machiel Keet,
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Volg de online cursus met de CIJFER methode
– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?
– Toegang tot honderden online trainingen voor ondernemers
Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.