Crowdfunding Gere-geld bij Symbid deel 1
Cor
14 september 2015 

Crowdfunding Gere-geld bij Symbid deel 1

In de komende weken zal ik jullie wekelijks op de hoogte houden van de crowdfunding ervaringen van Gere-geld bij Symbid. Dit is de eerste keer dat de blog speciaal over het crowdfunden gaat.

Ik wil de ervaringen graag met jullie delen, zonder jullie is er ook geen crowdfunding. Dit is iets wat we met zijn allen moeten doen. Met elkaar en voor elkaar.

Afgelopen donderdag is de eerste mailing de deur uit gegaan en we zijn aangekondigd in de SYMBIDnieuwsbrief van Symbid. In de mailinglijst stonden ca. 1.500 adressen en de mailing van Symbid is naar ca. 20.000 mensen gegaan.

  • Welke soorten crowdfunding zijn er?
  • Waarom heb je deze gekozen?
  • Wat moet er allemaal gebeuren voordat de crowdfunding campagne live gaat?

Antwoorden op deze vragen lees je allemaal in deze blog. Meer informatie over het crowdfunden is te lezen op https://www.gere-geld.nl/crowdfunding-symbid/

Vanaf aanstaande donderdag 17 september is het mogelijk om te investeren in Gere-geld via de site van Symbid.

 images (20)

Welke soorten crowdfunding zijn er?

Er zijn diverse manieren om te financieren, lees de blog over 10 alternatieve financieringsmethoden.

Één van de alternatieve financieringsvormen is crowdfunding. Bij crowdfunding is een grofweg tweedeling te maken in de vormen.

Aandelen-crowdfunding; hierbij geef je een deel van je eigendom in je onderneming op om het project, het idee et cetera te kunnen financieren. De “crowd” wordt dan mede-eigenaar van de onderneming. Bij Simbid is de werkwijze dat er met de crowd een stichting opgericht wordt, en die wordt dan aandeelhouder in Gere-geld. Je krijgt dan dividend uitgekeerd en de waarde van je aandeel vermeerderd.

Lening-crowdfunding; bij deze vorm vraag je de crowd om jou geld te lenen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met een bank. Je leent je geld uit en je krijgt er vaak tussen de 7% en 9% rente voor terug. De ondernemer begint na de funding direct met het aflossen en betalen van de rente.

De investeerders kunnen in beide gevallen uit een grote groep particulieren bestaan, maar ook uit investeringsfondsen of institutionele beleggers.

Waarom heb je deze vorm gekozen?

Ik denk dat het wel duidelijk is dat we gekozen hebben voor de aandelen crowdfunding. De reden hiervoor is dat er al aardig wat eigen middelen geïnvesteerd zijn in Gere-geld. Het eigen vermogen is hierdoor niet erg groot meer. Het eigen vermogen aansterken is een belangrijk argument geweest om voor aandelen te kiezen. Daarnaast vind ik een aandelencommitment zowel naar de investeerders als naar Gere-geld een sterker commitment dan een lening. Crowdfunden doe het samen, bij een lening begin je direct met terugbetalen. Je begint dus eigenlijk meteen met weer afscheid nemen.

Wat moet er allemaal gebeuren voordat de crowdfunding campagne live gaat?

Het begint allemaal met een informatiesessie bij Symbid op kantoor in Rotterdam. Dan krijg je de uitleg over de werkwijze van Symbid.

Als je ervoor kiest om met Symbid in zee te gaan teken je een letter of commitment. Dit is een inspanningsverplichting van beide partijen om er een succes van te maken. Binnen Symbid krijg je een campagnemanager die je begeleid in het traject.

Nu moet je zelf aan het werk. Onderstaand een opsomming van de dingen die gedaan moeten worden:

  • Een Pitch video van ca. 2 minuten waarin je je verhaal verteld.
  • Een uitgewerkt businessplan dat in het format van Symbid op de site ingevuld moet worden. Deze is donderdag 17 september voor iedereen zichtbaar.
  • De waardering van je bedrijf. Hoeveel is je bedrijf waard op basis van een aantal kwalitatieve en kwantitatieve gegevens. Hiervoor heb ik Credion ingeschakeld. Samen hebben we de bedrijfswaardering bij Equidam vormgegeven.
  • Een resultatenrekening voor de komende drie jaar. In ons geval gebaseerd op een onderzoek van een marketingbureau.
  • Een cashflowprognose voor de komende drie jaar. Kun je je plannen ook daadwerkelijk betalen in de komende drie jaar?
  • Een balansontwikkeling van de komende drie jaar.
  • Een aandeelhoudersovereenkomst
  • Als je alle gegevens op de site hebt staan, dan volgt er een pitch review. Dan wordt alles nog eens goed onder de loep genomen en gecorrigeerd en aangepast waar nodig. Je wordt op een gegeven moment ook blind voor sommige zaken die voor mij helemaal helder zijn, maar voor jullie volstrekt niet duidelijk zijn.

 Nu is in feite je verhaal af en compleet. Daarna volgt het plannen van je campagne.

  • Alle mailadressen verzamelen
  • De mailing campagne voorbereiden
  • En nu deze blog schrijven
  • De inzet van Social Media

Volgens mij heb ik wel een aardig compleet beeld geschetst van de voorbereidingen die bij deze crowdfundingscampagne komen kijken. Ik heb het kort beschreven, als je ergens vragen over hebt, dan lees ik dat graag in onderstaande commentaar box. Of kijk op deze pagina.

En nu wordt het spannend. Komende donderdag gaan we live. Ben er snel bij want er is al 33% geïnvesteerd in Gere-geld. Daarnaast zijn er ook al een aantal toezeggingen gedaan. Ik ben zeer benieuwd of we met de toezeggingen de 50% al kunnen halen. Dit zou wel heel mooi zijn, maar dit volgt in de mail van aanstaande woensdag,

Als er mensen aanvullingen of opmerkingen hebben over deze blog, dan kunnen jullie deze achterlaten in de onderstaande commentaar-bo 

De volgende update volgende week, weer op de maandag. Tot dan.

 

Groeten

Machiel Keet

 

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen