Contant geld

Moet je altijd contant geld accepteren?

Het aantal digitale betalingen groeit jaarlijks. Variërend van het reguliere overboeken en pinnen tot het contactloos betalen en het gebruik van de credit card bij online aankopen. Het kan echter altijd nog zijn dat een klant liever contant geld betaald, dan via de bank geld overmaakt.

Ben je verplicht om ook een groot bedrag, stel € 25.000,- in contanten te accepteren?

 

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom het niet je voorkeur heeft om een dergelijk bedrag in contanten te ontvangen. Veiligheidsredenen zullen hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste redenen zijn. Op zich is dit een goede reden. Wij raden je aan om dit met je klant op te nemen en mogelijk zelfs ook in uw algemene voorwaarde te vermelden. Deze algemene voorwaarden wel deponeren bij de kamer van koophandel.

Stel je hebt niets afgesproken met uw klant en uw klant staat ineens met € 25.000,- contant op de stoep. Ben je van mening dat dit verdacht is? Dan kan het zijn dat je deze betaling moet melden. Via onderstaande links kun je lezen wanneer een transactie ongebruikelijk is.

http://www.fiu-nederland.nl/nl/wanneer-is-een-transactie-ongebruikelijk

http://www.fiu-nederland.nl/nl/melden/meldverzuim

https://www.fiu-nederland.nl/sites/www.fiu-nederland.nl/files/documenten/leidraad-wet-ter-voorkoming-van-witwassen-en-financieren-van-terrorisme-wwft-en-sanctiewet-sw-tbv-website-fin1.pdf

 

Maar terug naar de vraag of je de € 25.000,- in contanten moet accepteren. Volgens de wet ben je verplicht om met “gangbaar geld” te betalen (en dus ook te ontvangen). In Nederland is de euro het gangbare geld en een wettig betaalmiddel. Je bent in dit geval dus verplicht om de € 25.000,- aan contanten te accepteren. Omdat het bedrag boven de grens van € 15.000,- ligt, ben je ook verplicht de melding te doen. Voor bedragen onder de € 15.000,- gelden in de wet wwft andere eisen voor de melding.

 

Digitalisering

Door de steeds verdergaande digitalisering zal het aantal contante betalingen verder afnemen. Sterker nog, we hebben onlangs op een terras wat gedronken, en de horeca zaak accepteerde alleen de pinpas en het contactloos betalen. De eis van deze ondernemer mag als onredelijk weggezet worden. Je ben immers verplicht om, binnen de eerder gestelde grenzen, contant geld aan te nemen. We hebben contactloos betaald, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daarvan gecharmeerd is. De eis om digitaal te betalen stond ook niet aangegeven en is vooraf ook niet gemeld.

 

Uitzondering

Er is één uitzondering op de regel dat je in alle gevallen de contanten zal moeten accepteren. Binnen de eurozone ben je niet verplicht om meer dan 50 muntstukken te accepteren. Indien je klant dus met een grote kist met 25.000 losse euromunten aan komt, kun je deze gerust weigeren op grond van deze uitzondering.

 

Heb je ervaring met dergelijke grote contante bedragen? Laat uw reactie achter in de daarvoor bedoelde ruimte

 

Zit je met vragen over contant geld? neem dan contact op met één van onze administratiekantoren.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

– Toegang tot honderden online trainingen voor ondernemers

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen