Cijfers vertellen een verhaal
Cor
29 mei 2019 

Cijfers vertellen een verhaal

Cijfers en letters zeggen hetzelfde

 

‘Cijfers & Letters’ was in de jaren tachtig een bekend televisieprogramma, uitgezonden door de KRO. In het programma werd duidelijk hoeveel cijfers en letters met elkaar gemeen hebben. Je kunt bijvoorbeeld alle cijfers in letters uitschrijven. Echter zijn hierbij wel veel meer leestekens nodig, om dezelfde informatie te kunnen delen. Dat maakt het efficiënter om cijfers te gebruiken.

In de hersenen van mensen zit een aantal verschillen. De één vindt het bijvoorbeeld fijn om letters te lezen, terwijl een ander een voorkeur heeft voor cijfers. Wanneer letterlezers een blad vol cijfers krijgen voorgeschoteld, zien zij al gauw door de bomen het bos niet meer. Alle cijfers op het blad versmelten voor hen tot één grote brij, waaruit zij niet meer wijs kunnen worden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je leert herkennen welke cijfers voor jou relevant zijn en welke niet.

 

Het is goed om je te realiseren dat cijfers een efficiënte weergave zijn van letters. Raak daarom niet overweldigd door de grote hoeveelheid cijfers die op je afkomt, maar begin gewoon vooraan, net zoals bij het lezen van een verhaal in letters. Of ergens nu driehonderdzesenzeventig staat of 376, de informatie is gelijk. Het grote verschil is dat het getal in letters maar liefst vierentwintig karakters kent en in cijfers slechts drie.

 

Het verhaal achter de cijfers

 

Cijfers vertellen net als letters een verhaal. Alleen het verband zien tussen de cijfers an sich en wat de cijfers uiteindelijk vertellen, is een uitdaging. Hiervoor is het belangrijk dat je patronen leert herkennen. Bij een geschreven woord is verbeelding eenvoudig vorm te geven in je hersenen. Waar de uitdaging in zit, is een verbeelding in het verhaal van cijfers.

 

Omdat geschreven taal letterlijk gezien dichter in de buurt komt van het gesproken woord, is het voorstellingsvermogen bij letters groter dan bij cijfers. Met woorden is bovendien meer emotie en gevoel over te brengen dan met cijfers. Cijfers en gevoel gaan maar lastig samen.

 

Iedere ondernemer is verplicht een boekhouding bij te houden. De boekhouding wordt gezien als één grote cijferbrij die moeilijk te lezen is. Maar uit die boekhouding komt wél het verhaal naar voren van hoe het financieel met jouw onderneming gaat. Wat zijn goede maanden geweest? En in welke maanden heb je het financieel wat zwaarder gehad? Je boekhouding laat je zien of het goed gaat met jouw onderneming. Als het goed is, vertelt de cijferbrij een mooi verhaal.

 

Blijf je de cijfers een lastig verhaal vinden? Neem dan contact op met één van onze administratiekantoren. Zij helpen je graag verder.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen