BTW verlegd in de EU

BTW verlegd in de Europese Unie, wat is dit nu eigenlijk?

Wanneer mag de btw verlegd worden? Wat is de intracommunautaire aangifte nu eigenlijk. Wie moet deze doen en waarom moet deze gedaan worden? De antwoorden op deze vragen zijn hieronder te vinden. Mis deze aangifte niet in dit kwartaal (als je deze moet doen)

BTW verlegd

 

Wanneer mag de BTW verlegd worden?

Er zijn een tweetal mogelijkheden wanneer de BTW verlegd mag worden. De eerste mogelijkheid is de verleggingsregeling binnen Nederland. Dit kan in de branches als de bouw, schoonmaak, scheepsbouw en bij hoveniers. Bij de verleggingsregeling binnen Nederland hoef je geen verdere actie te ondernemen. In deze blog gaan we hier dan ook niet verder op in.

De tweede mogelijkheid bij het BTW verleggen is bij een levering van goederen of diensten binnen de Europese unie (Zwitserland hoort hier bijvoorbeeld niet bij). Dus als je bijvoorbeeld goederen of diensten vanuit Nederland (een Nederlandse onderneming) levert aan een bijvoorbeeld een Duitse of Belgische ondernemer. Let wel op dat het ook daadwerkelijk een ondernemer is waaraan je levert. Dus als je goederen of diensten over de grens levert aan een andere ondernemer, dan mag je de BTW verleggen. Per saldo houdt dit in dat je geen BTW afrekent. Tegenover het voordeel van geen BTW betalen staat wel dat je een intracommunautaire aangifte moet doen.

 

Wat is een intracommunautaire aangifte?

Een intracommunautaire aangifte is een extra aangifte naast de gewone aangifte. In de gewone BTW aangifte geef je een totaalbedrag aan van de goederen en/of diensten die je vanuit Nederland aan een ander land uit de Europese unie geleverd hebt. Haal uit je administratie welke leveringen je aan andere EU lidstaten gedaan hebt. Neem hiervan het totaalbedrag per klant waaraan je goederen of diensten geleverd hebt. Ga naar de intracommunautaire aangifte en geef het BTW nummer van de klant in en het totaal bedrag dat je dat kwartaal aan je klant geleverd hebt. Breng hierin een splitsing aan tussen goederen en diensten.

 

Eisen aan de verkoopfactuur

Aan de verkoopfactuur worden diverse eisen gesteld. Één eis die aan een verkoopfactuur gesteld wordt is de verplichting om het BTW nummer van je klant te vermelden op jouw verkoopfactuur. Als je het BTW nummer van je klant op de verkoopfactuur moet vermelden, dan weet je dus ook altijd zeker dat je met een ondernemer (van over de grens) te maken hebt. Deze eis is niet voor niets gesteld.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

– Toegang tot honderden online trainingen voor ondernemers

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen