BTW, heb jij alle kosten geboekt?
Cor
28 juli 2016 

BTW, heb jij alle kosten geboekt?

In het administratiekantoor krijgen wij regelmatig de vraag van ondernemers of zij alle bonnetjes moeten boeken. Een veelgehoorde opmerking is dat je de btw toch niet terugkrijgt, en daarmee het boeken achterwege kunt laten. Met andere woorden, gooi de bonnetjes direct weg want je hebt er toch niets aan. Waarom moet je alle kosten boeken?

kosten

Alle kosten boeken.

Waarom zou je de kosten van een zakenlunch of diner moeten boeken als je de btw toch niet terugkrijgt? Het antwoord hierop is heel eenvoudig, je krijgt de btw dan wel niet terug maar door de kosten te boeken verlaag je je resultaat. Over het resultaat dat je behaald hebt wordt of inkomstenbelasting berekend of vennootschapsbelasting bij een BV. Zijn het gewone bedrijfskosten, bijvoorbeeld kantoorkosten, dan krijg je alle btw terug en mag je 100% van de kosten in mindering brengen op je resultaat. De zakelijke lunchkosten zijn niet volledig aftrekbaar. Je zakenlunch is maar voor 73,5% aftrekbaar van je resultaat. Desalniettemin verlaagt het je resultaat en daarmee je te betalen belasting.

 

Je betaalt je bonnetje vanaf de privé bankrekening of je rekent contant af. Dan is het verstandig om maandelijks een declaratie aan je onderneming te doen. Het maakt niet uit of je een eenmanszaak, VOF  als ondernemingsvorm hebt of dat het een BV is. Vervolgens betaal je het totaal van alle bonnetjes eens per maand terug aan jezelf, van de zakelijke rekening betalen naar de privé rekening. De tweede mogelijkheid, die vanaf half augustus bij Gere-geld mogelijk is, je maakt een foto en stuurt deze met een app naar Gere-geld. Als je in Gere-geld het inkoopboek opent verschijnen daar één voor één de gefotografeerde bonnetjes.

 

Als je niet aan jezelf wil betalen, maak je eens per jaar een boeking waarmee je alle privé betaalde kosten overboekt naar privé stortingen bij een eenmanszaak of VOF, of naar de rekening courant bij een BV. Alle kosten die te maken hebben met je onderneming in horen je boekhouding.

 

Kleine bedragen.

Het maken van een foto en met een app versturen naar Gere-geld is een nieuwe mogelijkheid. Je hoeft de bonnetjes niet meer te bewaren in je portemonnee en te declareren. Het voordeel van de foto is dat deze, in tegenstelling tot thermo papier, nooit zal vervagen.

 

Als je niet beschikt over de “foto-optie” zijn er twee mogelijkheden hoe je om kunt gaan met kleine bedragen. Als je vanuit privé betaald hebt kun je ze eenvoudig meenemen in de eerder genoemde declaratie. Dan worden alle kleine bedragen opgeteld en verwerkt in een boeking. Het is relatief weinig werk, De kosten en de schenking alle bonnetjes op een A4 en maak een scan van.

 

Als de kleine pin bedragen betaald zijn van de zakelijke rekening, dan kunnen de kosten ook direct vanuit de bank geboekt worden. Indien de btw wel mindering gebracht mag worden, dan kan dit hier ook meteen geboekt worden. Het is dan wel zaak dat alle bonnetjes bewaard blijven omdat aan de bankmutatie geen document toegevoegd kan worden. Het is dus niet mogelijk om aan een bank in foto of scan van de bonnetjes toe te voegen. Bij een controle van de belastingdienst zal hier wel om gevraagd gaan worden.

 

Conclusie: zorg ervoor dat je alle kosten, inclusief de losse bonnetjes, meeneemt in je boekhouding. Het zijn bedrijfskosten die je winst verlagen, en als je je winst verlaagt, betaal je minder belasting.

Heb je aanvullingen op deze blog of opmerkingen, graag achterlaten in de onderstaande commentaar-box.

 

Welke drie mogelijkheden biedt Gere-geld?

  1. Ik kan alles zelf; Hèt online boekhoudpakket voor € 14,95 per maand
  2. Ik wil alles zelf, maar heb eerst begeleiding nodig
  3. Ik factureer zelf, maar besteed de rest uit voor € 62,50 per maand

 

Met vriendelijke groeten,

Gere-geld

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen