Bitcoins en mijn administratie
Cor
28 mei 2018 

Bitcoins en mijn administratie

Wat zijn Bitcoins en hoe verwerk ik Bitcoins in mijn administratie

 

De Bitcoin is de afgelopen twaalf maanden regelmatig in het nieuws geweest. Dit is zowel positief als negatief geweest. Dit is met name veroorzaakt door de grote koersschommelingen die de Bitcoin doormaakt. De hoogste koers van de Bitcoin werd half december bereikt en was € 17.000,- per  Bitcoin om daarna te dalen naar € 4.700,- begin februari. De laatste twee maanden schommelt de koers zo’n beetje tussen de € 5.500,- en de € 8.500,-. Maar hoe verwerk je een munteenheid die qua waarde zo enorm kan schommelen?

Hoe werkt de Bitcoin?

Betalen met bitcoins werkt net zo makkelijk als het versturen van een e-mail. Alleen gaat dit gepaard met een bitcoinadres via de blockchain. De bitcoins worden lokaal opgeslagen in een app op je computer of telefoon, de zogenoemde wallet. Je fungeert als het ware als je eigen bank. Zo kun je bijvoorbeeld een adresboek bijhouden met adressen van andere bekende instanties/mensen.

De infrastructuur achter de bitcoins, blockchain, is revolutionair en wordt door sommigen beschouwd als de belangrijkste uitvinding sinds het internet. De werking van deze infrastructuur is vergelijkbaar met het internet. Bitcoin werkt via een gedecentraliseerd peer-to-peer network dat we ook kennen bij het downloaden van muziek en films, maar dan uiteraard ingewikkelder. Het heeft dan ook een reden dat de bitcoin gepaard gaat met een hoog nerdimago.

De blockchain werkt op basis van drie reeds bestaande concepten, namelijk versleutelen van informatie (cryptography), open source samenwerken en de al eerder vermelde peer-to-peer netwerken. Deze drie concepten aangevuld met een nieuwe techniek vormen de basis voor het succes van de bitcoin.

Het grootste euvel van digitale betaaleenheden is de mogelijkheid tot het meer dan éénmaal uitgeven ervan. Het zogenoemde double spending. Het aanpassen van het achterliggende register van de bitcoin vergt zoveel computerkracht dat het nagenoeg onmogelijk is om hiermee te frauderen. De enige manier om dit te bewerkstelligen is als één partij meer dan 51% van de totale computerkracht in zijn bezit heeft (zodat zij hun eigen transacties kunnen valideren voordat het netwerk dat doet). In de praktijk zal dit natuurlijk niet gebeuren. Wanneer de veiligheid van de bitcoin aangetast wordt devalueert deze en wordt deze minder waard, wat ongunstig is voor de fraudeur. De werking van het register kan vergeleken worden met de werking van het grootboek, namelijk de registratie van elke individuele transactie. Elke transactie neemt de historie van de voorgaande transacties mee waardoor het aanpassen hiervan bijna onmogelijk blijkt te zijn. Deze transacties zijn overigens publiekelijk beschikbaar.

 

Daarnaast heeft de bitcoin een harde limiet (er zullen namelijk maximaal 21.000.000 bitcoins in omloop zijn). Bij een reguliere valuta is het niet ondenkbaar dat er geld bijgedrukt zal gaan worden, wat uiteraard negatieve effecten kan hebben voor de waarde en inflatie daarvan. Bij bitcoin hebben ze de harde limiet ingesteld wat een schaarste creëert.

 

Hoe verwerk je de Bitcoin in je administratie?

Je kunt de Bitcoin het beste beschouwen als een buitenlandse valuta. De detail liggen vast in je Bitcoin wallet (je digitale portemonnee). Het zal alleen wel zo zijn dat je enorme koersverschillen gaat krijgen. De huidige waarde van 1 bitcoin is ongeveer € 6.200,- (31-15-2018). Stel dat je laptops verkoopt. Je betaald dan bijvoorbeeld voor een laptop 0,1 Bitcoin (€ 620,-). Je maakt een verkoopfactuur voor € 620,-, maar je laat de 0,1 Bitcoin in de wallet staan. Je speculeert nu op een waardestijging van de Bitcoin. Vervolgens boek je in je administratie je Bitcoin wallet. Maar je krijgt maar 0,1 Bitcoin. Je boekt je verkoopfactuur af in euro’s naar een tussenrekening. Eens per maand – kwartaal – jaar (net wat je voorkeur heeft) bepaal je de koers van de Bitcoin en verhoog / verlaag je in je administratie de waarde van de bitcoin. Zo boek je het verschil naar dezelfde tussenrekening als je de verkoopfactuur geboekt hebt. Het verschil dat nu op deze tussenrekening staat is het koersresultaat op de Bitcoin. Minimaal eens per jaar op 31-12 boek je dit verschil naar het resultaat. (of op een andere datum als je een afwijkend boekjaar hebt).

 

Heel moeilijk is het niet, het is net even weten hoe te werk te gaan. Mocht je vragen hebben over de verwerking in de administratie, dan kun je altijd contact opnemen met één van onze administratiekantoren.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen