ben ik mijn zelfstandigenaftrek kwijt?
Cor
24 februari 2016 

ben ik mijn zelfstandigenaftrek kwijt?

Ik heb geen winst gemaakt in 2015, ben ik nu mijn zelfstandigenaftrek kwijt?

Als je per jaar 1225 uur minimaal aan je onderneming besteed heb je recht op zelfstandigenaftrek. In 2015 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 7.280,-. Maar wat nu als er slechts een kleine winst gemaakt is of zelfs verlies gemaakt is? Wat kan en mag ik dan moet doen met de zelfstandigenaftrek? Is de startersaftrek hierop van toepassing en wat zijn de regels hieromtrent.

Door de uren eis van minimaal 1225 uur wil de overheid bewerkstelligen dat de zelfstandigenaftrek ook alleen door echte ondernemers gebruikt wordt die het inkomen voornamelijk uit onderneming halen. Maar nu is er in het afgelopen jaar geen winst gemaakt. Hoe mag ik dan de zelfstandigenaftrek verrekenen? Zorg er wel goed voor dat de uren goed bijgehouden worden. De zelfstandigenaftrek is geldig voor ondernemers met een eenmanszaak of een vof. Als je een BV als rechtsvorm hebt dan is de zelfstandigenaftrek niet van toepassing.

zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is niet vervallen

Stel u heeft geen winst gemaakt en een resultaat van€ 0,-en nu heeft de 1225 uur aan de onderneming besteed. Als we hier de zelfstandigenaftrek op mindering brengen blijft er een negatief resultaat over. Je mag nu dit fictieve verlies doorschuiven naar de komende negen jaren. Als je in het komende jaar bijvoorbeeld in winst maakt van tweemaal de zelfstandigenaftrek dan betaal je in dat jaar geen belasting. Het is niet toegestaan om dit verlies te verrekenen met inkomsten die mogelijk nog uit een baan ontvangen zijn.

 

De combinatie zelfstandigenaftrek startersaftrek.

De overheid wil ook mensen die nu in loondienst zijn stimuleren om een eigen bedrijf te beginnen. De eerste drie jaren dat je als ondernemer aan de slag bent heb je recht op startersaftrek. Een eigen bedrijf starten kan ook in deeltijd omdat ook met een deeltijdbaan aan de 1225 uren eis voldaan kan worden. De startersaftrek bedraagt in 2015 € 2.123,-. Het voordeel dat je als starter ook nog geniet is dat je een verlies ontstaan door de combinatie van zelfstandigenaftrek en startersaftrek mag verrekenen met inkomsten uit loondienst. Dit is een extra stimulans aan de starter om een eigen bedrijf te beginnen. Je bent starter als je in de afgelopen vijf jaar ten minste een jaar geen ondernemer bent geweest en in die afgelopen vijf jaar ten hoogste twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast hebt. De startersaftrek kan dus maximaal drie jaar toegepast worden.

 

Hoe houd ik mijn verrekenbaar verlies bij?

Dit is heel eenvoudig, op de aanslag inkomstenbelasting die de belastingdienst jaarlijks vaststelt vermeldt de belastingdienst ook hoeveel zelfstandigenaftrek nog te goed is. Dit wordt apart vermeld op de belastingaanslag. Als je het er niet mee eens bent kun je bezwaar en beroep aantekenen.

 

Heb jij een verrekenbaar verlies en wil je hier iets over kwijt? laat je reactie achter in de comment box

 

Machiel Keet

Gere-geld

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen