Belastingcontrole

De inspecteur komt voor een belastingcontrole

Van vele ondernemers krijg ik regelmatig de vraag hoe een belastingcontrole in zijn werk gaat. Wat komt er allemaal bij kijken? Er zijn zelfs ondernemers die daar regelmatig mee bezig zijn, die daadwerkelijke angsten hebben voor een controle van de belastingdienst. Hoe goed je administratie ook geregeld is, het idee alleen al van een belastingcontrole kan voor slapeloze nachten zorgen. Zijn deze zorgen terecht?

Controles waar je geen weet van hebt.

De fiscus krijgt vanuit verschillende bronnen data toegestuurd en het is mogelijk daar verbanden tussen te leggen. Hoe welke gegevens aan elkaar geknoopt worden is natuurlijk onbekend. De belastingdienst zal nooit precies vertellen hoe waterdicht haar controles zijn. Als buitenstaander kun je wel bedenken dat als jij opgeeft verlies te hebben gemaakt afgelopen jaar en de bank stuurt door dat je saldo aan het einde van het jaar vele malen hoger was dan aan het begin van het jaar, er een alarmbelletje kan gaan rinkelen. Zo zijn er meer voorbeelden denkbaar.

 

Handmatig controleert de belastingdienst ook per branche en thema. Zo wordt bijvoorbeeld het ene jaar zwartwerk in de bouw wat extra onder de loep genomen en het jaar erop de auto van de zaak of het behalen van het urencriterium bij de allerkleinste ondernemers. Vaak worden deze thema’s vooraf bekend gemaakt waarbij wordt opgeroepen om jezelf alvast te melden als je denkt dat dit bij jou ook niet goed zit.

 

En dan komt de inspecteur toch op bezoek

Belastinginspecteurs zijn redelijk vrij om zelf hun eigen werkwijze toe te passen en meestal gespecialiseerd in een bepaalde hoek. Dat is vaak terug te zien in de wijze waarop ze controleren. Zo zal de een wat sneller je inkomstenaangifte controleren. Hij kijkt bijvoorbeeld even door al je offertes of agenda heen bladeren om in te schatten hoeveel uur je declarabel was. Als hij ook je uurtarief en omzet kent, kan hij dan een inschatting maken of je werkelijk recht hebt gehad op de zelfstandigenaftrek. Een ander is wellicht wat meer gericht op de BTW aangifte en loopt al je facturen even na om te zien of je wel werkelijk de juiste btw-percentages toepast.

Meestal verloopt een bezoek van een belastinginspecteur vrij formeel wat het misschien een wat afstandelijker gesprek maakt dan je gewend bent, maar bij een foutje in je administratie wordt er vooral nadruk gelegd op hoe je dit dient te verbeteren. Voorlichting is een belangrijk onderdeel voor belastinginspecteurs.

Natuurlijk geldt daarbij een limiet. Als jouw administratie bomvol bonnetjes van de supermarkt en bouwmarkt zit, of erger nog; kleding- en speelgoedwinkels, dan zal de inspecteur wel even nagaan waarom je dit type bonnetjes zakelijk boekt. Het kan ook zijn dat hij juist de onderbouwing bij bepaalde cijfers mist. Als je bij dit type ontdekkingen geen uitleg kunt geven dan kunnen er boetes gegeven worden, maar dit is dus niet de insteek van het bezoek en is gemiddeld gezien ook niet de uitkomst van dit type belastingcontrole.

 

Als uit de voorcontrole blijkt dat het erg fout zit

Als uit het aan elkaar knopen van data blijkt dat er fraude lijk te zijn, dan volgt een controle vanuit de FIOD. Een gemiddelde belastinginspecteur ziet zichzelf als verlengstuk van de ondernemer en komt meestal goedgezind en zonder aanleiding. Als je een controle krijgt van de FIOD dan ligt de oorzaak meestal niet in de uitkomst van een willekeurige steekproef of kansberekening. Men verwacht werkelijk wat bij je te vinden. De mensen en bedrijven die met de FIOD te maken krijgen, zijn het stadium van voorlichting en samenwerking meestal al gepasseerd. De belastingdienst is getipt of zelf op een probleem gestuit en wil via een vervolgonderzoek meer te weten komen over de zaak of extra bewijsmateriaal vinden.

De FIOD is het controleorgaan dat  je midden in de nacht wakker kan maken met een inval. Verder worden zowel financiële als digitale recherchetechnieken gebruikt. Financieel recherchewerk betekent ‘follow  the money’. De FIOD-rechercheur volgt geldstromen die  naar fraudeurs kunnen leiden. Bij digitale recherchewerk gaat de FIOD online, of lokaal op je computer op zoek naar verdachte zaken. Daarnaast is de FIOD het orgaan dat gebruikmaakt van telefoontaps en soortgelijke middelen.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen