Belasting op MLM inkomsten
Cor
25 juni 2018 

Belasting op MLM inkomsten

Multi Level Marketing – MLM – inkomsten

Niet iedereen is bekend met het multi level marketing systeem. De meeste mensen die meewerken in een MLM systeem zijn zzp’er of freelancer. Dit houdt in dat je een sluitende administratie moet voeren. Er zijn twee verschillende soorten inkomsten die door de belastingdienst anders benaderd en beoordeeld worden.

Inkomsten uit verkopen

Als multi level marketeer verkoop je natuurlijk je eigen goederen. Het kan zijn dat je de goederen krijgt van de organisatie en dat jij een provisie krijgt over alle verkochte producten. Het kan ook zo zijn dat jij de goederen aanschaft en doorverkoopt aan jouw klanten. De belastingdienst maakt geen verschil tussen deze twee manieren van inkomsten vergaren. Het criterium is dat je voor de winsten moet werken. De winst die je op deze verkopen maakt verminder je met de kosten die je maakt om de verkoopwinst te behalen. De netto winst die je nu overhoud is de input voor de aangifte inkomstenbelasting. Het is winst uit onderneming en daarmee belast in box 1.

 

Bonusinkomsten

De woorden “multi level” zeggen in feite al hoe de organisatiestructuur bij MLM bedrijven ingericht is, er zijn meerdere verkooplagen. Eén van de aantrekkelijke voordelen om als distributeur met een MLM-bedrijf samen te werken zijn de bonusinkomsten. Het komt erop neer dat de distributeur bonussen verdient over de omzet van de distributeurs die in zijn downline zitten. Deze mensen zijn over het algemeen door hemzelf bij het MLM-bedrijf aangebracht en maken onderdeel uit van zijn verkoopnetwerk. MLM’ers zullen altijd proberen, naast hun producten, ook nieuwe distributeurs in te schrijven om zo hun verdiensten te vergroten. Succesvolle MLM’ers zullen gemiddeld tussen de vier- en tienduizend euro per maand aan bonussen opstrijken. Bedenk daarbij echter wel dat ze dan een downline nodig hebben die varieert van enkele honderden tot een paar duizend distributeurs en dat het hard werken is om zo’n grote groep distributeurs onder je te verzamelen. De belastingdienst kijkt met ander ogen naar deze inkomsten. De belastingdienst is van mening dat de bonusinkomsten vrijgesteld zijn voor de inkomstenbelasting. De inkomsten die een distributeur behaald op basis van de omzetten van de marketeers die zin zijn downline zitten, zijn niet beïnvloedbaar door de distributeur. Deze bonusinkomsten worden door de belastingdienst gezien als een soort speculatie. Jij als distributeur speculeert op de aanname dat de marketeers uit jouw downline omzet gaan halen. Jij hebt echter geen invloed op de marketeers in jouw downline.

 

Administratie goed inrichten

Ben jij een multi level marketeer of overweeg je om dit te gaan doen, richt dan je administratie goed in. Zeker omdat de belastingdienst wil weten welke inkomsten waar vandaan komen en of de kosten betrekking hebben op jouw werkzaamheden of op de bonusinkomsten. De mensen van de administratiekantoren gere-geld helpen je er graag bij

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Daphne
Door

Daphne

op 07 Jul 2019

Mijn vraag hier is of je ook de uren die je maakt voor de MLM ook kunt toevoegen aan je urenregistratie?

Machiel
Door

Machiel

op 26 Sep 2019

Als je dat als ondernemer doet, dan wel

Janneke
Door

Janneke

op 06 Jun 2023

Is bovenstaande nog steeds actueel?? Alvast bedankt voor uw reactie!

Reactie plaatsen