Auto op de zaak of privé is de meest gestelde vraag
De vraag “moet ik mijn auto op de zaak zetten of niet” is zo ongeveer de meest gestelde vraag in onze administratiekantoren. Het lastige aan deze vraag is dat er geen eenduidig antwoord op te geven is. Er zijn een aantal keuzes te maken, en die keuzes kunnen voor iedereen anders uitpakken. Er zijn een drietal mogelijkheden te onderscheiden.
Auto op de zaak
Als je de auto op de zaak zet, dan is de auto eigendom van de onderneming, ongeacht de rechtsvorm van de onderneming. De auto is een bezit en staat, verminderd met de afschrijvingen aan de activa zijde van de balans. De vraag die je jezelf vervolgens moet stellen is of je de bijtelling bij je inkomen wil hebben of niet. Je kunt de vraag ook anders formuleren; wil je een kilometerregistratie bijhouden of niet? Of; ga je de auto van de zaak ook privé gebruiken of niet?
Al deze vragen zijn van invloed op de beslissing om de auto op de zaak te zetten of niet.
Auto privé
Bij de keuze om de auto in privé te zetten, komt een verplichting kijken. Namelijk de verplichting om een kilometerregistratie bij te houden van de zakelijk gereden kilometers. Je maakt in dit geval een declaratie vanuit privé aan de zaak van de gereden kilometers * € 0,19. Alle kosten komen in privé, inclusief het tanken, groot onderhoud en de afschrijvingen. Er staan geen autokosten in de administratie van je onderneming.
Gemengd gebruik
Bij gemengd gebruik mag je alle kosten inboeken in je administratie. Je bent ook verplicht om alle kilometers die je auto rijdt te registreren in de kilometeradministratie. Aan het einde van het jaar neem je alle kosten en de verdeling van de kilometers tussen privé en zakelijk. Op de site van de belastingdienst is een rekentool terug te vinden die uitrekent hoeveel kosten zakelijk mogen zijn en welk bedrag er naar privé onttrekkingen geboekt moet worden. In deze boeking moet ook het BTW deel over het privé bedrag naar de onttrekking geboekt worden. Dit is geen eenvoudige manier van berekenen, maar ieder heeft een eigen voorkeur.
Belastinggevolgen
Als de auto op de zaak staat, en er wordt minder dan 500 kilometer privé gereden met volledige kilometerregistratie, dan is er voor de inkomstenbelasting geen bijtelling. Wordt er geen kilometerregistratie bijgehouden of meer dan 500 kilometer privé gereden, dan wordt er 4% of 22% bijgeteld in de inkomstenbelasting. Voor de BTW geldt er een bijtelling van 2,7% van de cataloguswaarde. Nu is er nog een uitzondering op de 4% en 22% bijtelling en dat is de youngtimer regeling. De auto is minimaal 15 jaar oud. Dan is de bijtelling 35% van de cataloguswaarde en kan de BTW bijtelling als het een marge auto is, verlaagd worden naar 1,5%. Heb je een eenmanszaak of VOF, dan kan de bijtelling nooit hoger zijn dan de kosten.
Bij gemengd gebruik is er deels een bijtelling voor de inkomstenbelasting en voor de BTW. Staat de auto privé, dan is er geen bijtelling voor de inkomstenbelasting.
Omdat dit een heel uitgebreid onderwerp is, organiseren we op 19 september vanaf 19.30 een webinar over de auto van de zaak. Je kunt je nog aanmelden.
Op jouw financieel succes,
Machiel Keet,
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Volg de online cursus met de CIJFER methode
– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?
Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.
Rudi
op 22 Sep 2017Machiel
op 19 Feb 2018