Je administratie grafisch weergegeven
Cor
17 augustus 2016 

Je administratie grafisch weergegeven

Door velen onder ons, wordt de administratie gezien als een onoverzichtelijke cijferbrij. Hier is eenvoudig wat aan te doen. Door vijf kengetallen te maken en de ontwikkeling van de kengetallen in grafieken weer te geven. Heb jij er ooit over nagedacht om je administratie grafisch weer te geven?

 images (23)

 

Verschillende grafieken dienen verschillende doelen. In deze blog hebben we een aantal grafieken en de mogelijkheden met de grafieken uiteen gezet. Om het je nog makkelijker te maken hebben we ook excel bijlage bijgevoegd die je kunt downloaden en die je voor je eigen administratie kunt gebruiken.

Lijngrafiek

De lijngrafiek is een van de meest gebruikte grafieken. Een lijngrafiek is de perfecte grafiek om een ontwikkeling aan te geven. In het voorbeeld dat we hier gebruiken, laten we de omzetontwikkeling zien. De omzetontwikkeling per maand en met het voorgaande jaar erbij.

Staafgrafiek

Een staafgrafiek is eveneens een veelgebruikte grafiekvorm. De staafgrafiek is handig als een vergelijkende grafiek. In een staafgrafiek kun je bijvoorbeeld de omzetten per klant zetten. Door de omzetten per klant in een staafgrafiek te zetten zie je op een eenvoudige en snelle manier wat je grootste klanten zijn. In een kolomdiagram kun je ook nog  de verschillende jaren naast elkaar zetten. Dan zie je in één oogopslag of de omzet per klant een stijgende of een dalende lijn laat zien in de afgelopen jaren.

Als je nu ook nog eens de uren per klant bijgehouden hebt, dan is het zeer eenvoudig om een waardevol kengetal te maken. Door de omzet per klant te delen door het aantal uren per klant, krijg je je uurloon per klant. Vergeet bij de urentelling de indirect of overige uren niet mee te tellen. Het kan zijn dat je aan directe uren een “normaal” uurtarief ontvangt, maar dat het grote aantal indirecte uren ervoor zorgt dat het uurtarief te laag worden.

Taartgrafiek

De taartgrafiek (of cirkeldiagram) laat een procentuele verdeling zien. Door je totale kosten op 100 % te stellen, kun je terug rekenen hoeveel procent van je kosten bestaan uit huisvestingskosten, directe inkoopkosten, loonkosten, kantoorkosten, overheadkosten en financieringskosten. Door dit procentueel in een taartgrafiek weer te geven is snel duidelijk wat je grootste kostenpost is. Als er besparingen doorgevoerd moeten worden, dan is dat het eenvoudigste bij de grootste taartpunt

Dit zijn de drie meest gebruikte grafiekvormen. Klik op deze link om een PDF te downloaden waarin de verschillende grafieksoorten worden uitgelegd.

In de aanhef was vermeldt dat er ook een Excel bestand met voorbeelden te downloaden is. Dat kan met deze link naar grafieken

Ken je nog iemand die erover nadenkt om een administratiekantoor te starten? Dan bedank ik je alvast voor het doorsturen van deze pagina Op deze pagina is meer informatie te vinden over het concept.

 

Met vriendelijke groeten,

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen