Gaat u als ZZP-er naar een accountant?
Cor
16 juli 2015 

Gaat u als ZZP-er naar een accountant?

De vraag of u wel een accountant nodig heeft mag u zich als ondernemer best stellen. In veel gevallen kan een administratiekantoor ook volstaan, of kunt u mogelijk alles zelf doen. er zijn drie criteria

accountant

Naast vaak goedgeschoolde administratiekantoren zijn er nog een tweetal accountants. De AA, dit is een HBO geschoolde accountant en een RA, dit is een universitair geschoolde accountant. Nu richten wij ons met Gere-geld op de ondernemingen die goed uit de voeten kunnen met een administratiekantoor. Maar er is ook een groot aantal ZZP-ers en ondernemers met personeel in dienst die denken dat zij een accountant nodig hebben, terwijl dit niet per se hoeft.

Onderstaand de drie criteria waar een onderneming twee jaar op rij aan twee van de drie criteria voldaan moet hebben om de grens van klein naar middelgroot te maken. Met andere woorden, de omschakeling van administratiekantoor naar een AA-accountant.

  • € 8.800.000,- omzet op jaarbasis

  • € 4.400.00,- balanstotaal (totaal van alle bezittingen, de activa welke gelijk is aan het totaal van de schulden, de passiva

  • 50 medewerkers

Mocht u hieraan voldoen, dan is een controleverklaring door de AA accountant verplicht. Voldoet u hier nog niet aan, dan kunt u ook volstaan met een samenstellingsverklaring van een administratiekantoor. Een administratiekantoor is vaak voordeliger dan een accountantskantoor. De accountant heeft een groter aantal verplichtingen omdat zij zich in principe op de middelgrote bedrijven richten. Maar omdat zij accountant zijn, moeten zij dit voor alle klanten doen. Deze extra werkzaamheden vertalen zich ook door naar uw rekening, ook al bent u ZZP-er.

Als de omzet boven de € 35 miljoen uit komt, het balanstotaal boven de € 17,5 miljoen en het aantal medewerkers boven de 250, dan heeft u een RA accountant nodig (universitair geschoold). Deze hebben we hier buiten beschouwing gelaten omdat deze ver buiten de doelgroep valt.

Bent u op zoek naar ondersteuning door een administratiekantoor? Klik dan op deze link.

Wilt u iets delen of uw mening kwijt? daarvoor is onderstaande reactiemogelijkheid.

 

Over de schrijver
Cor
Martine van de Merwe
Door

Martine van de Merwe

op 25 Jul 2015

Hoi Machiel, De titel dekt niet echt de lading. Er zullen maar weinig zzp'ers zijn die aan twee van de genoemde criteria voldoen (de vijftig medewerkers al helemaal niet!) en waarvoor dit artikel dus relevant is. Ik verwachtte een artikel met argumenten voor de keuze zelf doen dan wel naar een administratiekantoor (of andere zzp'er!) gaan.

Machiel Keet
Door

Machiel Keet

op 26 Jul 2015

Beste Martine, Bedankt voor je reactie. Het klopt inderdaad dat er nagenoeg geen ZZP-ers zijn die aan de criteria voldoen. Hier begint echter (enkele uitzonderingen daargelaten) de verplichting om een accountant in te schakelen. Veel ZZP-ers denken een accountant nodig te hebben omdat deze beter zou zijn dan een administratiekantoor. Een accountant heeft een andere doelmarkt, waardoor zij juist minder op de ZZP-er gericht zijn. Als je naar www.gere-geld.nl/cursussen gaat, dan staat daar een filmpje van 20 minuten waarin de keuze uitgelegd wordt of je de administratie helemaal zelf gaat doen, volledig uitbesteed (bij een administratiekantoor) of dat je gaat samenwerken met een administratiekantoor. Dit laatste komt steeds vaker voor, de ondernemer factureert zelf vanuit Gere-geld, en besteed de rest uit aan een administratiekantoor. Ook komt het regelmatig voor dat de gehele administratie door de ondernemer zelf gedaan wordt, maar dat het prettig gevonden wordt dat er één maal per jaar gecontroleerd wordt en de aangifte inkomstenbelasting opgesteld wordt. Enkele andere relevante blogs zijn mogelijk: https://gere-geld.nl/geen-categorie/verdien-geld-of-tijd-met-uw-boekhoudpakket/#more-1129 https://gere-geld.nl/geen-categorie/besparen-op-de-kosten-van-uw-administratiekantoor/#more-1093 https://gere-geld.nl/financieel/factureren-vanuit-uw-boekhoudpakket-doen/#more-1088 Onze slogan is: Iedereen kan boekhouden. Om inzicht te krijgen in ons programma kunt u in de demo administratie kijken, welke gelijk is aan de live omgeving, op www.gere-geld.nl/demo Hierin kunt u niets verkeerd doen. Alles wat u vandaag in de demo zet, is morgen weer verdwenen. Wij hopen je hiermee van dienst te zijn geweest. Met vriendelijke groeten Machiel Keet Gere-geld

Reactie plaatsen