Heeft u wel een accountant nodig?
Cor
27 januari 2015 

Heeft u wel een accountant nodig?

De vraag of u wel een accountant nodig heeft mag u zich als ondernemer best stellen. In veel gevallen kan een administratiekantoor ook volstaan, of kunt u mogelijk alles zelf doen. accountant   Als u twee boekjaren op rij aan twee van de volgende drie criteria voldaan heeft, moet u voor het derde jaar een controleverklaring van een accountant hebben.

  • € 8.800.000,- omzet op jaarbasis

  • € 4.400.00,- balanstotaal (totaal van alle bezittingen, de activa welke gelijk is aan het totaal van de schulden, de passiva

  • 50 medewerkers

Als u hieraan voldoet, dan heeft u een controleverklaring van een AA accountant nodig (HBO geschoold) Als de omzet boven de € 35 miljoen uit komt, het balanstotaal boven de € 17,5 miljoen en het aantal medewerkers boven de 250, dan heeft u een RA accountant nodig (universitair geschoold)

Blijft u beneden deze criteria?

Voldoet u echter niet aan twee van de drie criteria, bijvoorbeeld veel omzet omdat u handelt in dure goederen, maar minder dan 50 medewerkers en een laag balanstotaal, dan kunt u uitstekend uit de voeten met een administratiekantoor of boekhoudkantoor. Vanuit Gere-geld komt zelfs een kant en klare jaarrekening die aan alle eisen voor een B.V. voldoet. (titel 9 boek 2 BW)

Heeft u een eenmanszaak?

Als u een eenmanszaak heeft, dan hoeft u uw jaarrekening niet te publiceren bij de Kamer van Koophandel . Met ander woorden, de bovenstaande grenzen zijn niet van toepassing, u mag ook alles zelf doen, zonder administratiekantoor of accountant. Is het dan wel zinvol om een administratiekantoor in te schakelen? Deze vraag is volledig afhankelijk van uw eigen financiële en fiscale kennis.

Keuze

Als ondernemer moet u deze keuzes echter weloverwogen maken. Om u bij deze keuze te ondersteunen hebben wij voor u een video samengesteld. In deze video worden alle aspecten belicht.

Lees ook de blog over de meerwaarde van beelden ten opzichte van geschreven tekst en over de en een online boekhoudpakket en hoe een accountant tegen online boekhouden aan kijkt

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen