De meeste ondernemers moeten elk kwartaal een btw aangifte doen. De belastingdienst bepaalt hoe vaak aangifte gedaan moet worden. Hoe wordt de btw aangifte nu berekend? En welke tips en tricks zijn handig om te weten bij een btw aangifte. Als je weet hoe de berekening gaat, weet je ook moet letten.
Inkoopfacturen
Een leverancier stuurt een factuur, op deze factuur staat een factuurdatum. Deze factuurdatum is leidend voor de btw aangifte. Zorg er daarom dus voor dat je alle inkoopfacturen in geboekt hebt voordat je de btw aangifte doet. Als je dit niet doet krijg je je geld of later terug van de belastingdienst. Is het btw bedrag groter dan € 1.000 dat niet geboekt is, dan moet er zelfs een suppletie aangifte gedaan worden. Bij kleinere bedragen mag het in het opvolgende kwartaal meegenomen worden. Maar krijg je je geld dus pas een kwartaal later terug.
Verkoopfacturen
Je stuurt als ondernemer regelmatig verkoopfacturen. Op deze verkoopfacturen staat een factuurdatum. Net als bij de inkoopfacturen is de factuurdatum leidend voor de btw aangifte. Je kunt natuurlijk spelen met je factuurdatum, hierover is een aparte blog geschreven. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld begin april, de uren van maart te factureren. De btw moet dan in april afgedragen worden. April valt in het tweede kwartaal dus hoeft pas eind juli betaald te worden. Bij een facturatie eind maart moet voor eind april de btw betaald zijn. Dit als bijpassend voorbeeld.
Pinbetalingen
Als er een betalingen zijn gedaan, dan houdt dit doorgaans in dat de goederen of diensten op dezelfde dag geleverd zijn dan dat de betaling plaats heeft gevonden. Met andere woorden op deze datum mag je ook de btw terugvorderen.
Leveringen aan het buitenland (binnen de EU).
Als er goederen of diensten geleverd zijn en een EU land, dan dient er ook een ICP aangifte gedaan te worden. Dit is niet meer en niet minder dan een vermelding van het btw nummer en het bedrag dat gefactureerd is aan de EU ondernemer. Bij een levering binnen de EU is de verleggingsregeling van toepassing. Vaak wordt dit gezien als een levering zonder btw, echter op de achtergrond en der een bijtelling en een aftrek plaats. Dit is een zeer eenvoudige aangifte en ook terug te vinden in het beveiligde deel belastingdienst.
Neem contact op met het administratiekantoor als je meer informatie wil over de BTW aangifte of over de ICP aangifte.
Heb je aanvullingen of opmerkingen over de blog over het afschrijven? plaats deze dan in onderstaande commentaarbox.
Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.