Loonbelasting

De loonbelasting, iedere Nederlander heeft ermee te maken. Dit is onafhankelijk van het feit loondienst bent omdat je ondernemer bent. De wijze van berekenen blijft gelijk. Het verschil tussen loondienst en ondernemer, is terug te vinden in de aftrekposten.

loonbelasting

Loondienst

Als je in loondienst bent, dan zorgt de werkgever voor de inhouding van de premies. Als er verder geen aftrekposten zijn zoals bijvoorbeeld in hypotheek, dan zal de aangifte inkomstenbelasting geen naheffing of terugbetaling kennen. De privé aftrekposten zorgen voor het verschil per persoon. De grootste aftrekpost is de hypotheekrente aftrek, gecorrigeerd voor het eigenwoningforfait. Daarnaast zijn er regelmatig studiekosten, giften en een lijfrentepolis. Dit zijn de meest gangbare aftrekposten. Let op dat bij twee banen, bij de ene de loonheffing op ja mag staan, maar dat deze bij de ander nee moet staan. Anders krijg je nu teveel netto loon, en moet je later na betalen. De heffingskorting wordt dan op twee plaatsen toegepast, terwijl je er maar één keer recht op hebt.

 

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

een ondernemer moet door het jaar heen zelf sparen om de inkomstenbelasting over dat jaar te kunnen betalen. Hoeveel procent van de inkomsten opzij gezet moet worden is afhankelijk van de hoogte van je winst. Ook de privé aftrekposten zijn hierop van invloed. Een vast percentage van de winst reserveren is een heel goed idee, de hoogte van het percentage zal individueel bekeken moeten worden. Als ondernemer heb je een drietal belangrijke vrijstellingen waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Als je voldoet aan het uren criterium, dan heb je recht op de zelfstandigen aftrek. De eerste drie jaar dat je als ondernemer aan de slag bent, heb je ook recht op de starters aftrek. Het derde bedrag waarover geen belasting betaald hoeft te worden, is de MKB winstvrijstelling.

 

Berekening

de berekeningsmethodiek voor zowel iemand in loondienst, als ook voor de ondernemer voor de inkomstenbelasting is in principe gelijk. Het begint met een deel vrijstelling, waarna je in de eerste schijf beland. De eerste schijf is in 2016 tot € 19.922,- en daarover betaal je dan 36,44% belasting. De tweede en de derde schijf, hebben een zelfde belasting tarief 40,40 %. Dus van € 19.923,- tot en met € 33.715,- en van € 33.716 tot € 66,421,- betaal je 40,40 % belasting. Is het bedrag waarover belasting betaald moet worden groter dan € 66.421,- dan betaal je over het meerdere 52 %.

 

Overwerk / vakantiedagen / ondernemen naast een baan

Waarom betaal ik over de extra verdiensten zoveel belasting? Dit is een vraag die regelmatig gesteld wordt. De verklaring zit hem over het algemeen in de vrijstellingen in de eerste schijf. Effectief betaal je geen 36,44% belasting, maar door de vrijstellingen een veel lager percentage. Door het op gebruiken van de vrijstellingen uit de eerste schijf, betaal je over het meer verdiende dus per direct 40,4% belasting. Als dit in het reguliere loon gezeten had, dan had je dit percentage als onderdeel van het geheel betaald en had het niet opgevallen, maar had je het ook betaald. Het stapelen van de extra verdiensten naar de hogere schijven, is nu eenmaal het systeem van de belastingen in Nederland.

 

Heb je aanvullingen of opmerkingen over de loonbelasting? plaats deze dan in onderstaande commentaarbox.

Speel je met de gedachten om een eigen administratiekantoor te staren? Wordt franchisenemer bij Gere-geld!

franchisenemer-worden

Machiel Keet

Gere-geld

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/
Reactie plaatsen