Aanmerkelijk belang, box 2

Wanneer is er een aanmerkelijk belang

Als je aandelen hebt dan kan het zo zijn dat je in aanmerkelijk belang hebt in een onderneming. De grens voor het aanmerkelijk belang is vastgesteld. Wanneer moet echter het aanmerkelijk belang opgenomen worden in de aangifte inkomstenbelasting? Wanneer worden er aanmerkelijk belangvoordelen genoten?

 aanmerkelijk belang

De aanmerkelijk belanggrens


De belastingdienst heeft de grens voor het aanmerkelijk belang in een onderneming gesteld op 5%. Het maakt niet uit of dit in aandelenpercentage in een BV is of in een beursgenoteerde NV. Al zal het niet vaak voorkomen dat een privé persoon meer dan 5% van de aandelen van een beursgenoteerde onderneming in bezit zal hebben. Deze blog is dus voornamelijk van belang voor aandeelhouders in een BV. De zogenaamde DGA, directeur groot aandeelhouder.

 


De inkomstenbelasting


Als directeur grootaandeelhouder ben je in dienst van je eigen onderneming. Je ontvangt maandelijks een salarisstrook en betaalt je loonbelasting. Het betreffen alleen de werknemers lasten, je bent immers directeur waardoor je geen werkgeverslasten hoeft te betalen. Je inkomen wordt dus ook als zodanig in je aangifte inkomstenbelasting verwerkt. In box twee in de aangifte moet vermeld worden of je grootaandeelhouder bent in een onderneming. Dus of je meer dan 5% van het totaal aantal aandelen van een BV in je bezit hebt. Tot zover zijn er voor de inkomstenbelasting nog geen te betalen bedragen in de aangifte. Op het moment dat je voordelen behaald uit je aandelenbelang komt dit bij je inkomen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er een dividend uitkering geweest is of als de aandelen met winst verkocht zijn. De belastingberekening in box twee is zeer eenvoudig. Over de voordelen uit het aanmerkelijk belang dient 25% belasting betaald te worden.

 

Heb je een aandelenbelang kleiner dan 5% of een klein deel in een beleggingsfonds, dan is box twee niet van toepassing. In dit geval wordt de waarde van de aandelen meegenomen in box drie bij het vermogen.

Neem contact op met het administratiekantoor als je je wil laten adviseren met betrekking tot het aanmerkelijk belang

Heb je aanvullingen of opmerkingen over het aanmerkelijk belang? plaats deze dan in onderstaande commentaarbox.

Speel je met de gedachten om een eigen administratiekantoor te staren? Wordt franchisenemer bij Gere-geld!

Machiel Keet

Gere-geld

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/
Reactie plaatsen