Bijna iedereen maakt er tegenwoordig gebruik van, internet. Maar dat wil nog niet zeggen dat ook iedereen in de cloud werkt. Wat is nu de cloud? De cloud is een stukje ruimte op een andere server. Je gaat internet op en logt in met je naam, gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens kun je het serverdeeltje dat jij huurt benaderen. Dit is een goed afgeschermd deel van de server, dusdanig dat er niemand anders bij kan. Je kunt ook meerdere mensen toegang geven tot jou stukje server, vaak betaal je de leverancier dan per gebruiker. Ieder heeft dan een eigen gebruikersnaam en wachtwoord, waar ook weer rechten aan te koppelen zijn.
Waar log je nu al in via internet?
Er zijn een aantal zaken waar het internetgebruik al ver ingeburgerd is. Het meest bekende zijn de betalingen via de bank. De belastingdienst wordt vaak ook online aangegeven. Voor de inkomstenbelasting download je vaak de software nog, maar de BTW en de loonbelastingaangifte aangifte kun je online indienen. Ook als je bedrijfsgegevens van de Kamer van Koophandel wil downloaden, log je in om de gewenste gegevens ter beschikking te krijgen. Er zijn ook veel ondernemers die online een boekhoudpakket gebruiken, dan heb je altijd en overal inzicht in je financiële situatie. Tot slot zijn er CRM pakketten, webshops, WMS systemen et cetera, waar je via internet naar toe gaat en inlogt.
Verschuiving in de ICT, van integreren naar koppelen
In het verleden, vanaf de tweede helft van de jaren negentig, zijn er veel leveranciers van softwarepakketten ontstaan die alle functionaliteiten in één softwarepakket hebben proberen te stoppen. Een gevolg hiervan is dat er enorme softwarepakketten zijn ontstaan die veel inspanning vergen om te implementeren. Door de verschuiving naar het ondernemen in de cloud, wordt het steeds eenvoudiger om softwarepakketten te koppelen en door er een business intelligence systeem boven te zetten is het eenvoudig om uit al die verschillende systemen ook nog samenhangende informatie en rapportages te genereren.
Het wordt nu mogelijk om het juiste pakket op de juiste manier in te zetten.
De stelling is dan ook dat je een softwarepakket moet gebruiken waar het voor bedoeld is.
De 6 voordelen van het werken in de cloud!
1.Onderhoud en vervanging van de hardware
Als u een eigen server heeft, is deze vaak na 3 tot 5 jaar aan vervanging toe. Als er gewerkt wordt in de cloud is dit de verantwoordelijkheid van de leverancier. Als het in de huidige situatie zo is dat alles op uw eigen PC/laptop werkt, dan heeft u voor het werken in de cloud een veel lichtere PC/laptop nodig. De belasting van het intern geheugen is veel lager als enkel de internetverbinding open staat en de berekeningen op de grote externe server staat.
2.Updates office pakketten
Alle updates van office pakketten worden door uw leverancier gedaan. U hoeft niet meer zelf aan de slag net alle CD’s en/of certificaten. Ook bent u verzekerd van een legale versie van de office pakketten. Er komen in ieder geval geen problemen meer mee.
3.Beheer van back-ups
Wat vaak een probleem is, zijn de back-ups. Veel ondernemers hebben hier weinig aandacht voor. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de back-up van uw eigen PC/laptop waar veel gegevens op staan. De leverancier zorgt voor de back-ups. Vaak is het zo dat de leverancier twee servers heeft die niet fysiek op dezelfde plaats staan. Deze twee servers kopiëren elkaar telkens. In principe worden dezelfde gegevens twee keer opgeslagen. Dit zijn zogenaamde mirrorservers. Indien er één uitvalt, is er altijd de andere server nog. De kans op verlies van data is geminimaliseerd.
4.ICT kennis in huis
Alle ICT kennis in een MKB bedrijf is vaak ondergebracht bij één persoon. Indien deze vertrekt, dan heeft het bedrijf een probleem. In de cloud is een groot deel van dit probleem ondervangen. Enkel de kennis van bedrijfsspecifieke software is dan ook vertrokken met de medewerker.
5.ICT infrastructuur
Door de ontwikkelingen van het internet, wordt het steeds eenvoudiger om pakketten met elkaar te koppelen. Hierdoor kan een bedrijf gebruik maken van alle gespecialiseerde pakketten. Voorheen moest alles in één reusachtig (en duur) softwarepakket geïntegreerd worden. Dit is nu niet meer nodig omdat veel pakketten gekoppeld kunnen worden.
6.Overal benaderbaar
Een groot voordeel is, dat uw gegevens overal benaderbaar zijn, waar internet beschikbaar is.