5 stappen voor de ZZP-er om de onderneming te monitoren
Cor
16 december 2015 

5 stappen voor de ZZP-er om de onderneming te monitoren

Veel ZZP-ers zijn zicht niet bewust van de staat van de eigen onderneming. Om in de basis grip te krijgen op je onderneming is een dashboard nodig. Dit klinkt als taal voor grotere ondernemingen, maar dit is ook voor de ZZP-er van toepassing. Ongeacht hoe groot de onderneming is, financieel gezien is het hetzelfde als bij een ZZP-er als bij een grote onderneming.

Een valkuil waar veel grotere ondernemingen in stappen is een overdaad aan meters, terwijl het bij de ZZP-ers vaak het ontbreken van meters is. Hierin bestaat ook een tussenweg.

 meters

Hoe vaak bekijkt u uw meters?

Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de onderneming, maar ook van de risico’s die de onderneming loopt. Hier hebben we het over de financiële risico’s. Als het tij snel kan keren, dan is de noodzaak groot om de meters vaker te bekijken. Maar lopen de zaken op vergelijkbare voet door, dan is het nog steeds raadzaam om de meters ééns per maand te bekijken. Een voorwaarde is wel dat de administratie met regelmaat bijgewerkt wordt. Als er geen gegevens zijn, dan blijven de meters ook op 0 staan. Bekijk de demo van Gere-geld om te zien hoe eenvoudig dit kan.

De 5 belangrijkste meters voor de ZZP-er

1.       Banksaldo

Hoe hoog is het banksaldo? Dit is een hele praktische meter om te volgen. Bij sommige banken worden gegevens ook nog eens visueel gemaakt in grafieken. Als u wekelijks, tweewekelijks of maandelijks de administratie bijwerkt, dan horen de bankmutaties daarbij. Deze zijn in te lezen in de boekhouding en worden, waar herkend, ook direct aan een klant of leverancier toegewezen zodat boekhouden minder tijd kost.

2.       Te ontvangen van klanten

Als het werk gedaan is of het product verkocht, dan is daar een verkoopfactuur van opgemaakt. Echter het sluitstuk van de dienstverlening is het ontvangen van de euro’s voor de verleende diensten of verkochte producten. Let goed op de ouderdom van de openstaande facturen en ga er snel achteraan.

3.       Te betalen aan leveranciers

In combinatie met het te ontvangen bedrag, is het te betalen bedrag relevant. Zijn er leveranciers die betaald moeten worden? Kunnen de leveranciers betaald worden? Dit met enige regelmaat bekijken is een aanrader. Als er niet tijdig betaald (kan) worden, dan volgen er vele telefoontjes van verontruste leveranciers. Als er geen overzicht is, kan dit veel tijd in beslag nemen.

4.       De rapportage

Als alles bijgewerkt is, dan is het natuurlijk ook interessant om te weten wat deze maand nu verdiend is. Dit kan heel eenvoudig door de maandrapportage te bekijken. Als er afwijkingen zijn, dan is het eenvoudig doorklikken om te kijken welke inkoop- verkoopfactuur of bankmutatie hieraan ten grondslag ligt

5.       Belastingen

Hoeveel BTW moet er nog betaald worden over het kwartaal / de maand? En aan het einde van het jaar worden de aangiften inkomstenbelasting (bij een eenmanszaak) en vennootschapsbelasting  gedaan. Is er voldoende geld gereserveerd?

 

Bekijk deze meters met regelmaat, en er blijft ook een gevoel met de financiële staat van de onderneming. Bekijk de demo van Gere-geld om te zien hoe eenvoudig de meters te volgen zijn.

Wil je meer weten over het boekhouden en wat Gere-geld of het gelieerde administratiekantoor voor hou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Heb jij nog meer makkelijke meters voor de ZZP-er? Help alle ZZP-ers en plaats deze in de commentaar box.

 

IEDEREEN KAN BOEKHOUDEN!……………………….met Gere-geld

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen